irodalom és zene

2018.02.20. 14:47

A Kaláka koncertje zárja az Arany-emlékévet

Az esten többek között fellép Jankovics Marcell, Szirtes Edina Mókus és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

Budapest, 2017. június 26. A Kaláka együttes a Petõfi Irodalmi Múzeum Nyári fesztiváljának nyitó koncertjén 2017. június 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Kaláka együttes a Pesti Vigadóban ad koncertet március 2-án, amikor meghívott vendégeivel együtt búcsúztatja az Arany-emlékévet egy ünnepi koncert keretében.

Mint azt a szervezők közleménye írja, az Arany 201 című koncert koncepciója már a jubileumi emlékév szervezésénél felmerült a zenekarban:

„arra gondoltunk legyen egy évzáró, ahová a Kaláka együttes barátait, zenekarokat, költőket, színészeket, énekeseket, táncosokat, képzőművészeket meghívunk, olyanokat, akik jelentősen hozzájárultak az Arany János-emlékév sikeréhez”.

A márciusi esten így a zenekarral fellép Kováts Kriszta, Farkas Gábriel, Szirtes Edina Mókus, a Fool Moon, Keönch László, Fekete János Jammal, Nana Vortex, a Hungarian FolkEmbassy, Huzella Péter, Csík János, Dresch Mihály, Szabó T. Anna, Lackfi János, Bacsa Ildikó, Hegedűs D. Géza, Tóth Norbert Márk, Balogh Kálmán, Jankovics Marcell, Cakó Ferenc és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

A Kaláka együttes megalakulása óta zenésít meg Arany János verseket. 1969-es bemutatkozó koncertjükön már műsorra tűzték az Egri leány című ballada egyik részletét, a hetvenes években pedig nagyobb kompozíciók is születtek, például A walesi bárdok, a Bajusz, a Zách Klára vagy a Tetemrehívás.

Azóta az Arany-dalok egyre szaporodtak, 2001-ben jött ki a Családi kör CD, a 2004-ben elindult Hangzó Helikon sorozatban pedig 2007-ben megjelent a Kaláka – Arany János-kötet Kass János illusztrációival, a tavalyi emlékévre pedig az új, tartalmában bővített kiadás is elkészült.

Tavaly, a magyar kultúra napja alkalmából az együttes Bécsben lépett fel Arany-estjével, majd március 2-án, az Arany-év megnyitóján az Erkel Színházban adtak koncertet. Ezt követően több magyarországi nagyváros után a szomszédos országok magyar lakta településeire is ellátogattak, többek közt Királyhelmecre, Zentára, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra vagy Élesdre.

Arany 200 című koncertprogramjukkal jártak Oslóban és Koppenhágában, ősszel pedig Tokióban, Szöulban, Ausztráliában, Amerikában, Németországban és Indiában is felléptek. Játszottak a diaszpóra magyarság körében helyi fesztiválokon és magyar szakos diákoknak a kinti egyetemeken. Indiába velük tartott Szabó T. Anna, aki angolul tartott előadást a költőről és a Kaláka által megzenésített Arany-ve

Borítókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!