Kultúra

2008.01.22. 13:47

Képeken Pécsre látogat az egész világ

Budapest mellett csak Pécsen rendezik meg azt a kiállítást, amely a világ egyik legrangosabb fotópályázata, a World Press Foto 2007 anyagából áll össze. A tárlat február 16-án nyílik meg a Művészetek és Irodalom Házában.

(forrás: MTI, baranya.hu)

A Holland Nagykövetség és a Baranya Megyei Önkormányzat összefogásával 2008. február 16-án, szombaton 16.00 órakor a Művészetek és Irodalom Házában nyílik az a fotókiállítás, amellyel a "World Press Photo 2007" válogatás világ körüli útja zárul.

A sajtófotó-kiállítás létrejöttének körülményeiről, a fővároson kívül csak Pécsett bemutatandó válogatás tartalmáról és a szervezési kérdésekről tartott sajtótájékoztatót kedden dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Bozóky Anita, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Díjnyertes kép a World Press Photo mezőnyéből (forrás: baranya.hu)
[/caption]Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a World Press Photo kiállítás a mai világ legátfogóbb tükre, amely nemcsak a vizuális kultúra, de a mai történelmi ismeretek szempontjából is igen fontos szerepet tölt be.

A pályázatra beérkező képek száma évről évre nő. 2007-ben a pályázatra 124 országból 4448 újságíró küldött be riportképeket. A kiállítás fotóit nemzetközi zsűri válogatta ki több mint 78 ezer képből. A válogatás eredményeként összesen 58 fotóriporter munkáját díjazták 10 kategóriában. A Művészetek és Irodalom Házában - csakúgy mint Budapesten - 178 alkotást láthatnak az érdeklődők.

A tavalyi World Press Photo versenyen hazai fotósok is sikerrel szerepeltek. Szigetváry Zsolt, az MTI munkatársa a hírfotók sorozatkép kategóriájában nyerte el az első díjat "Majdnem forradalom" című, a Magyar Televízió budapesti székházának ostromáról, valamint az október 23-i zavargásokról készített sorozatával. A nemzetközi megmérettetés az utóbbi években rendszeresen hozott magyar sikereket, Szigetváry Zsolt mellett korábban Dezső Tamás és Gárdi Balázs részesült elismerésben.

A kiállítás február 16. és március 7. között meghosszabbított nyitvatartási időben - naponta 10-től 19 óráig - látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!