Kultúra

2010.09.21. 09:23

Keresztényellenességgel vádol a püspök egy kiállítást

Nem látja szívesen Mayer Mihály megyés püspök Pécsen az Engedetlenek című lengyel kiállítást, amely szerinte nem egyszerűen polgárpukkasztó, hanem erkölcs- és családellenes, a kereszténységet támadja. A kiállítás az alkotók szándéka szerint a sablonos nőábrázolások elleni lázadásról szól.

Kozma Ferenc (DN)

Lengyel kiállítási anyag mutatkozik be Pécsen Engedetlenek címmel, szeptember 23-án 17 órakor a Hattyúház Galériában. A meghívó szerint a nyolc lengyel női művész munkái merészen és indulatoktól sem mentesen járják körül a nő sztereotip ábrázolása ellen való lázadás lehetséges formáit. A Krakkói Napok keretében létrejövő kiállítás ellen Mayer Mihály megyés püspök szóban és írásban is tiltakozik, mivel véleménye szerint a művek nem egyszerűen polgárpukkasztók, hanem erkölcs- és családellenesek, éles ellentétben állanak a keresztényi felfogással, a családról, gyermekvállalásról szóló nézettel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Engedetlenek - egy kép a kiállítás anyagából (forrás: Pécs2010)
[/caption]

Jegyezzük meg, a gender ideológia ellen XVI. Benedek pápa is fellépett 2008 decemberében, mondván, az emberi természetet, a házasságot és a családot – a társadalom alapintézményét fenyegeti.

Mayer Mihály úgy fogalmazott, azért emelte fel a hangját az EKF évében létrejövő kiállítás ellen, mert úgy véli, hogy vétkesek közt cinkos aki néma, s ő nem akar hallgatásával cinkosságot felvállalni egy ilyen ideológiai szellemben született eseményben, nem statisztál azok mellett, akik mindent elkövetnek a család, a férfi és női mivolt ellen. „Nagyon szomorúnak tartom – fogalmazta meg a püspök –, hogy éppen az általában vallásosnak tartott lengyel nők közül akadtak olyanok, akik előlépnek ezzel a borzalommal.”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ártatlan szűz mítoszát döntögető tárlat egy másik darabja (forrás: Pécs2010)
[/caption]

A tiltakozás kapcsán szerettünk volna illetékessel beszélni, hogy mi a véleménye a püspök érveiről, de hétfőn senkit sem értünk el a tárlat szervezői közül.

Mindenesetre a tárlatról az egyik internetes portálon ez olvasható: „A beválogatott művészek szembehelyezkednek a történelemmel és a kultúrpolitikával, döntögetik az ártatlan szűz mítoszát, a popkultúra kódjaival szórakoztatnak, lázadnak a hagyományok ellen vagy az engedetlenség belső folyamatait ábrázolják. Mindannyian zsonglőrködnek a kulturális szerepekkel, felhasználják mindazt, »ami a kezük ügyébe kerül«, különféle helyzetekre, fájdalmas problémákra reagálnak, és művészi érzékenységük révén megalkotják felszín alatti lázadásuk külön valóságát.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!