Kultúra

2007.08.31. 11:09

Kevesebb pénzből több dráma

Pénzhiány és visszafogottabb műsorterv jellemzi a pécsi színházakat az új évadban, mindemellett mintegy másfél tucatnyi új bemutatóra készülhetünk.

Mészáros B. Endre (DN)

– Kijózanító év következik, bár eddig sem voltunk lerészegedve a sikertől, legfeljebb szalonspiccről beszélhetünk – fogalmazott Balikó Tamás igazgató a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén. Hozzátéve, a közönség visszajelzése és a városvezetés hozzáállása eddig biztonságot adott, ám most jelentősen romlott a helyzet. Ezt az esztendőt a PNSZ 755 millió forintos költségvetéssel tervezte, de még 700 millió sem jött össze. Így 26 embertől meg kellett válni, és egy premierrel kevesebbet tervezhettek.

Ennek ellenére a társulat lelkes és jó hangulatú, kilenc premierre készülnek. Ugyanakkor bíznak a döntéshozókkal kötött szóbeli egyezség betartásában, mely szerint az elvont 61 millió forint felét még megkapják (a létszámleépítés korrekt végrehajtásáért ígérték a pénzt).

A spórolás jegyében a teátrum díszletestől, jelmezestől eladta a Denevér zenés játékot Miskolcnak, onnan pedig hasonló feltételekkel átvette a Hoffmann meséi operát, ami némiképp javít büdzsén, de minden esztendőben nem kivitelezhető.

A keményebb állapotot jellemzi a műsorválasztás is: soha ennyi dráma nem került még terítékre. Legendás darabok következnek, jön az Ivanov (Csehov), a Dühöngő ifjúság (Osborne), A nép ellensége (Ibsen művét Arthur Miller dolgozta át), de az Ötödik pecsét (Sánta Ferenc regényéből a film hatalmas siker volt) sem egy könnyű kis mulatság, és Mohácsi János átiratában és rendezésében készülő A képzelt beteg is tartalmas alkotásnak ígérkezik.

Egyedüli könnyebb darab a Hyppolit, a lakáj, mely a szabadtériből költözik be a nagyszínpadra, megkettőzött szereposztással. A balettosok pedig a Spartacust viszik Mad Max-es környezetbe, és az Európai táncgalériát állítják ki kamaratermi falak között.

A könnyed program az utánjátszott csomagban szerepel, itt még elérhető lesz többek között a Luxemburg grófja, A hülyéje, az Anconai szerelmesek, a Csak kétszer vagy fiatal. Viszont műsoron maradnak az olyan fajsúlyos munkák, mint A Senák (ebből az év során várhatóan tévé filmet is forgatnak a pécsi színészekkel), a Liliom, a Nem félünk a farkastól, a Grace és Glória és a Traviata.

A Harmadik Színház ugyancsak nívós programmal jelentkezik, itt a csúcsbemutatót Spiró György új drámája, a Prah jelenti. Bánky Gábor és Bacskó Tünde stúdiójátékában egy lottó öt- találatos nyeremény érkezése vázol fel szemléletes társadalomkritikát.
Érdekes lesz a mesedarab is, az Óz, a nagyvarázsló zenés felújítása. Emellett vendégjátékra érkezik Háy János trilógiájának eddig nem látható része, a Pityu bácsi fia, a főszerepben Trill Zsolttal, Csáth Géza Janikája, és az igazi szenzációt az idei POSZT-győztes (Finito) szerző Tasnádi István új műve jelenti, a Nézőművészeti Főiskola (a színház jövőképét taglalja az írótól elvárható humoros, groteszk formában), melyet a krétakörösök játszanak el.
Itt a régi repertoárból olyan mélyértelmű színjátékok láthatók továbbra is, mint a Kvartett, a Szappanopera, a Gézagyerek, a Tóték, a Sóska, sültkrumpli, vagy a Szegény Yorick, no meg a népszerű mesedarabok.

Ármány, szerelem, hetvenkedés és Übü-variációk

Nem tétlenkedik a Janus Egyetemi Színpad sem. Már e hétvégén megkezdik a munkát: Erdélyben, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson a Pisti vérzivatarban-t játsszák – ezt a produkciót az évadban a pécsiek is megnézhetik még.

Szeptemberben pedig az Albérleti színjáték folytatását mutatják be Hétvége címmel. Katona Imre Übü variációkat állít össze, Mikuli János Schillertől az Ármány és szerelem címűt állítja színpadra, Tóth András Ernő pedig a Hetvenkedő katonát. A korábbiak közül az Elveszett levél a Pécsi Napok keretében többször is látható és a Nagy Romulus, Majakovszkij Misztériuma, az Arisztophanész madarai is műsoron marad. A Határsáv kísérleti játékban látott Téves kapcsolás is megy tovább.

Szeptemberben pedig az Albérleti színjáték folytatását mutatják be Hétvége címmel. Katona Imre Übü variációkat állít össze, Mikuli János Schillertől az Ármány és szerelem címűt állítja színpadra, Tóth András Ernő pedig a Hetvenkedő katonát. A korábbiak közül az Elveszett levél a Pécsi Napok keretében többször is látható és a Nagy Romulus, Majakovszkij Misztériuma, az Arisztophanész madarai is műsoron marad. A Határsáv kísérleti játékban látott Téves kapcsolás is megy tovább. A POSzT-ot is megjárt Senák újra műsoron lesz a Nemzetiben, a Harmadikban a Háy-trilógia egy korábban nem látott darabja is látható lesz (fotó: Pásztor É.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!