Kultúra

2016.08.15. 08:02

Kilencfalva: nemzetiségekkel színesítik az állam ünnepét

Kilencfalva Fesztivál címmel az állami ünnephez kapcsolódva igyekszik bemutatni a nemzetiségek kultúráját a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület a siklósi kistérségben.

N. L. (Dunántúli Napló)

A hétfőn kezdődő, augusztus 22-ig tartó programsorozatot azzal a szándékkal hívták életre, hogy újszerűen népszerűsítse az államalapítás ünnepét az aprófalvas településeken, egyúttal megjelenítve a sajátos magyar és nemzetiségi értékeket.

A Siklós-Beremend-Dráva közötti vidéken sokan élnek nehéz sorban, magas a munkanélküliség aránya, a nemzeti ünnepek fénye ezért megkopott - magyarázták a szervezők. Ezt változtaták meg a fesztivállal, szándékaik szerint hosszú távon bekapcsolva a falvakat a turizmus vérkeringésébe. A jelen Fesztivál Egyesületünk számára is kihívást jelent, hiszen nem egy rétegnek, nemzetiségnek, településnek szól, hanem egy térségnek, mely nyitni kíván egymás felé és az egyetemes értékeket képviseli.

A program kifejezetten változatos, csak néhány példa: Kásádon a Sokác Tájház várja az érdeklődőket, Egyházasharasztiban parasztpiacot rendeznek, mezőgazdasági terményekkel és eszközökkel, Gordisán kézűves bemutatók, Kistapőolcán utcazenész-találkozó lesz. Mattyon horgászverseny, Alószentmártonban hagyományőrzők fellépései, Villányban sváb ételkóstolók, Siklósnagyfaluban festménykiállítás, Drávaszabolcson népzenei találkozó is szerepel a programban. Részletek a fesztivál honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!