Kultúra

2008.07.15. 16:15

Kirúgták, mert gyermeket várt a balettművész

Utcára raktak tavaly egy balettművészt a Pécsi Nemzeti Színházból, mert éppen gyermeket várt. Bár ígéretet kapott a visszavételre, gyakorlatilag nem kívánatos személyiség a Pécsi Balettben.

Cseri László (DN)

„Dráma a színfalak mögött” címmel írtunk 2007 márciusában cikket arról, hogy számos dolgozójától, művészétől válik meg kényszerűen a Pécsi Nemzeti Színház. Miként valamennyi városi fenntartású kulturális intézmény, a színház is átesett a karcsúsítási folyamaton.

A pécsi önkormányzat ugyanis kötelezte a színházat, hogy a meglévő 259 álláshelyből 26-ot szüntessen meg, ezzel együtt az üzemeltetéshez szükséges költségvetési keretet is megrövidítette 61 millió forinttal. Nagyon kegyetlen eljárásmód, amikor gazdasági nehézségek miatt azokról nem tehető, ártatlan embereket kell büntetni azzal, hogy elveszik tőlük a munkát, a biztos megélhetést, s ezáltal át kell élniük a feleslegessé válás folyamatát, nyilatkozta akkor Balikó Tamás igazgató.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Daczó Eszter számos kiváló alakítása mellett koreográfus asszisztensként és balettmesterként is fontos szerepet töltött be a társulat életében (forrás: Daczó Eszter)
[/caption]Sajátos helyzetben van a balettkar, tette hozzá, hiszen tekintettel 2010-re, a város hat új státuszt ígért, ám ehhez nem rendelt pénzt. Így három táncostól váltak meg: Barczi Lászlótól, Rovó Pétertől és Daczó Esztertől. Utóbbi gyermeket vár, hívta fel a figyelmet Balikó, de a jövőben mindenképpen számítanak rá.

Daczó Eszter nívódíjas táncművész 15 évig volt a társulat tagja, 9 évig magántáncosa. Számos kiváló alakítása mellett koreográfus asszisztensként és balettmesterként is fontos szerepet töltött be a társulat életében. Ezért is érte váratlanul a döntés, hogy mennie kell, bár megértette a színház vezetésének kényszerhelyzetét. Szakmai szempontból elfogadhatatlan helyzetbe került, csupán azért, mert gyermeket vár. Mást nem tehet, mint bízik a szavukban, mondta tavaly.

Daczó Eszter azonban falakba ütközött. Azt mondja, hogy az ígéretek ellenére Vincze Balázs balettigazgató mindössze egy szeptembertől május végéig tartó időszakra ígért neki szerződést 40 ezer forint plusz áfa fizetéssel, ami számára elfogadhatatlan. Megkérdeztük Balikó Tamás igazgatót, aki megerősítette korábbi ígéretét: ő és Simon István ügyvezető igazgató is felelősséggel állítja, visszaveszik a balettművészt.

Vincze Balázs balettigazgató azonban másképp gondolkodik. Érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy az elmúlt évek tendenciái, amely 60, majd 20 millió forint elvonást eredményezett, komoly okot adnak az elbizonytalanodásra. Miután a város februárban alkotja meg költségvetését, legközelebb 2009 februárjában lehet megmondani, lesz-e lehetőség létszámbővítésre vagy sem. Ha megint elvesznek pénzt a színháztól, akkor az sincs kizárva, hogy újabb elbocsátásra kerül sor.

Vincze Balázs úgy gondolja, komoly vezető ebben a világban nem ígérgethet. Arra a kérdésre, hogy ha mégis visszavenné jövőre, milyen pozícióba, a balettigazgató azt válaszolta, hogy abban az életkorban, amelyben Daczó Eszter van, asszisztensként vagy balettmesterként alkalmazható, de hivatalosan ilyen pozíciók nincsenek a színházban.

A Magyar Nemzeti Balett igazgatója, a Kossuth-díjas Keveházi Gábor korábban a Pécsi Balett igazgatója is volt. Úgy véli, ha a színház vezetése ígéretet tett Daczó Eszter visszavételére, akkor nem tehetnek mást, mint hogy tartják szavukat. Véleménye szerint Eszter még nincs abban az életkorban, amikor már abba kellene hagynia a táncot, hiszen Uhrik Dóra vagy Bretus Mária a jó példa arra, milyen sokáig lehet magas színvonalon űzni ezt a szakmát.

A valós probléma véleménye szerint a Vincze Balázs és Daczó Eszter férje, Valkai Csaba Csanád közti ellentétben rejlik. Vincze nem érett még arra, hogy egy olyan súlyos egyéniséggel bíró művészt, mint Valkai kezelni tudjon. A házaspártól pedig feltehetően még jobban tart, ezért nem kívánja Esztert látni a színházban. Balettmesterre pedig  szükség van. Nem szerencsés, ha táncosok töltik be ezt a posztot, az olyan, mintha egy futballcsapat játékos-edzővel szeretne Bajnokok Ligáját nyerni, érvel Keveházi. Az a csapat pedig többnyire kudarcra van ítélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!