Kultúra

2011.07.22. 21:25

Kiss Tibi az Ördögkatlanról: „Jó lenne így élni”

A Quimby idén harmadik éve nyitja meg az Ördögkatlan fesztivált. Ennek alkalmából Kiss Tibivel, a zenekar énekesével beszélgettünk a lassan húszéves együttes jelenéről, közelgő szülinapjáról és persze a Katlanról.

Waliczky Annamária (Ördögkatlan Fesztivál)

- Ahogy végignéztem az elmúlt féléveteken, elég mozgalmasnak tűnt. A Kicsi ország című  új albumotok bemutató koncertjei, Európa-körút, filmforgatás és közben készültök a Quimby  huszadik szülinapjára...

- Igen, valóban zsúfolt, de igazából már két-három éve ilyen az életünk. A közeljövőben éppen ezért majd tartunk egy kis szünetet, leállítjuk a szekeret, megetetjük a szamarat és visszamegyünk a próbaterembe kreatívkodni. De addig is rengeteg dolgunk van, sok mindent kell még befejeznünk míg végül zárunk egy nagy szülinapi bulival.

----------------------------------------------------------------------------
A bama.hu Ördögkatlan-dossziéja - beszámolók és képgalériák tavalyról
----------------------------------------------------------------------------

- Gondolom, a nyaratok sem eseménytelen...

- Van dolog az tény, megyünk jobbra-balra. De a nyár általában ilyen. Szerintem most jó utazni, próbálni úgysem szeretünk nyáron, mert elviselhetetlen meleg van a próbateremben. Inkább turnézunk, a helyszíneken jammelgetünk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kiss Tibor a Quimbyiből szívesen tér vissza az Ördögkatlanba (fotó: Borbás Mátyás)
[/caption]

- Neked hobbiként ott a festés. Dolgozol éppen valamin?

- Igen, éppen a WC-t festem metál rózsaszínre... De ezen kívül sajnos kevés időm van rá. Mert számomra csak úgy jó valamit csinálni, ha el tudok merülni abban a  világban. Így válik a dolog izgalmassá, érdekessé... Ha nem tudok belemélyedni, akkor nem az.

- Volt egy épület-installációs, festős happeningetek például Cseh Andrással és Háy Jánossal tavaly az Ördögkatlan Fesztiválon. Idén is készültök valami ilyesmivel?

- Igen, kitaláltuk, hogy befejezzük még azt a szobát, amit tavaly elkezdtünk. És van ott még több helyiség is, amit ki lehetne festeni. Tulajdonképpen az Ördögkatlan legendát, a térség mítoszát dolgozzuk fel képekben. Úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés indítása lehet egy programnak, és később bármikor, bárki folytathatja a törődést a falu épületeivel.

- Előző évben, mint a fesztivál egyik díszvendége, végig lent voltál. Hogy tetszett?

-Azt gondolom, hogy aki egy szép, emberi, családias fesztiválra vágyik, annak az Ördögkatlan tökéletes. Egy kicsit olyan, mint Kapolcs a  kezdeti időkben... Akárkivel beszélgettem ott, mindenki akart jövőre is menni. Nekem az egyik kedvenc fesztiválom. Persze van, aki ezt szereti, van, aki azt... De szerintem üdítően más, mint azok a nagy bungee jumpingos bulik, amiket megszoktunk.

Szerintem azért ilyen jó az Ördögkatlanon a program, mert jó ízlésű szervezők állítják össze, sokkal kreatívabban az átlagosnál. Szeretem az olyan fesztiválokat, amelyeknek van valamiféle koncepciójuk és szeretnének értéket teremteni, képviselni, megmutatni. És az egész Ördögkatlan erre van felfűzve. Ezért olyan dolgokat is bátran tudok ajánlani ezen a fesztiválon, amiket nem ismerek, mert nincsenek töltelék programok.

A szervezők azon agyalnak, hogy a művészet, vagyis a programok legyenek a középpontban, és ezek köré épüljön az infrastruktúra, ne pedig fordítva. Van egy látomásuk arról, hogy mit szeretnének, és ezért sokat meg is tesznek. Így olyan fesztivál jön létre, ahol az ember azt érzi, hogy jó lenne így élni a hétköznapokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!