Kultúra

2010.11.17. 18:21

Kodály Központ: havi négy-öt milliós piaci bevétellel számolnak

A Kodály Központ optimális kihasználtságát a bennfentesek évenként mintegy 200 eseményben jelölik meg és 2012-re várható is ez az igénybevétel, bár ez sem elég az önfenntartó működéshez.

MBE

– Nem hozunk dinoszaurusz-kiállítást, s más tömegvonzó parádét a koncertközpontba, csak igényes művészeti programokat, konferenciákat, és néhány exkluzív bált. A 2011-es naptár fele egyébként már betelt, a Pannon Filharmonikusok például napra pontosan készen vannak a műsoraikkal, 51 hangversenyt terveztek jövőre, de a Pécsi Kulturális Központ is szervez 28 minőségi kultúrestet – vázolta lapunknak a december 16-án megnyíló intézmény programrendjét Bozóky Anita, a működtető Kft. ügyvezető igazgatója.

Annak igyekeztünk ugyanis utánajárni, milyen az ideális kihasználtsága az épületnek, s miként tud majd gazdaságosan működni, ha a baranyai képviselők lobbitevékenysége nem tudná megszerezni az évenkénti 400 millió forintos központi támogatást. Kiderült, hogy a nyolcvan programon felül már további tíz konferencia pénzügyi tárgyalása is megkezdődött, de ezen a vonalon csak januártól várható nagy előrelépés. A cél azonban: évente kétszer ennyi minőségi rendezvény.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tartalommal telik meg, de támogatásra is igényt tart a pécsi koncertközpont
[/caption]

Havi négy-ötmilliós piaci bevétellel számolnak

A mintegy 400 millió forintos központi támogatás a koncerttermi funkciók fenntartásához elengedhetetlenül szükséges, tudtuk meg Ruzsa Csabától, a Művészeti Marketing Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Piaci alapon 800 ezer–1 millió forint plusz áfa a koncertterem alkalmankénti bérleti díja, az uniós kötelezettségű programoknál (komolyzenei hangversenyek, kultúrközponti szervezésű műsorok) pedig 500 ezer forint plusz áfa szerepel a költségszámításokban.

Az épület más funkciókra is használható, például konferenciák megrendezésére, amelyek régióbeli szervezői csak december végén ismerik meg a nyitott időpontokat, így január–februárban alakul ki az épület 2011-es teljes igénybevételi naptára. A Kodály Központ üzemeltetői és a Turizmus Zrt. mindenestre a konferenciaszervezőknek négy részből álló „csomagot” kínálnak és koordinálnak, a szállás, a gasztronómiai, az utaztatás és a helyi programszervezés kérdéseire is megoldási javaslatokkal. Összességében az első esztendőben a fenntartók 45–65 millió forintos piaci bevétellel kalkulálnak, vagyis havi 4-5 millió forinttal.

Új hely, új bérletek

A Pannon Filharmonikusok 2011. február végéig tíz koncertet ad a Kodály Központban. Ideviszik a Breitner- és a Gyermán-bérletet, a Segítség, komolyzene! sorozatot, és szombati időponttal Maestro-bérletet is indítanak. A héten megkezdődött a koncertbérletek átírása is a Kodály Központba (november 26-ig tart az akció). Az új helyekért új árakat kérnek, s bár itt az előadások költségei jelentősen megemelkednek, csupán 15 százalékos a bérletáremelés.

Mi több, az ígéretek szerint a 2011/12-es sorozatra sem lesz 20 százalék feletti a növekedés.

Mi több, az ígéretek szerint a 2011/12-es sorozatra sem lesz 20 százalék feletti a növekedés. Tartalommal telik meg, de támogatásra is igényt tart a pécsi koncertközpont -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!