Kultúra

2014.04.13. 15:33

Környezetvédő a szeretetszolgálat élén

Immár negyedszázada segít az embereken Baranyában a Máltai Szeretetszolgálat ruhával, étellel, orvosi ellátással és még számtalan egyéb módon. A szervezet megbízott régióvezetőjét, ifj. Csonka Pált kértük egy kis munkaértékelésre.

Mészáros B. Endre

– Eszerint a rendszerváltással egy időben született meg hazánkban a Máltai Szeretetszolgálat?

– Ez a civil szervezet nálunk valóban negyedszázada működik, de a gyökerei Jeruzsálemig nyúlnak vissza, ahol 900 éve alapították meg a Máltai Lovagrendet, s ebben a formájában jelen volt már Magyarországon a II. világháború előtt is. A mai központja egyébként Rómában van, egy várban, az Aventino-dombon, és a Föld minden kontinensén van működő szervezete.

– Az emberek többsége bizonyára nem tudja: mi a különbség a Caritas, a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat között?

– A mi intézményrendszerünk a szociális háló minden sarkalatos kérdésével foglalkozik, másrészt nálunk túlnyomórészt önkéntesek dolgoznak. Az országban több mint háromezren tevékenykedünk azzal a jeligével, hogy: „A szegények, a rászorulók istápolása”. Azt hiszem, ez mindent elmond rólunk.

– Ez van az országban, de mi a helyzet térségünkben, Baranya megyében?

– A térségben három megyés szervezetünk tevékenykedik 19 helyi csoporttal. Pécsett száznál több önkéntesünk dolgozik, s négy középiskola diákjai is az irányításunkkal végzik kötelező közösségi szolgáltatásukat.

– Az összes szakellátásra kiterjedő belvárosi orvosi rendelőjüket mindenki ismeri. Milyen szociális egységeket működtetnek emellett Pécsett?

– Ugyanitt van hajléktalan-intézményünk, nappali melegedővel és krízisszállóval, a meszesi városrészben pedig a Csillag Gondviselés Háza a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozik, ahol egy százhúsz adagos konyhát is fenntartunk.

– Ifj. Csonka Pál is önkéntes?

– Igen, immár másfél évtizede. Valójában környezetvédő biológus a szakmám, és egy tervezőirodában dolgozom, de ha akad egy kis szabadidőm, azt mind a szervezetben töltöm. Ebbe aztán belefér a pályázatírás éppúgy, mint a hólapátolás vagy mondjuk a homokzsákpakolás.

Sierra Leonéban kedvelte meg a szervezetet

Ifj. Csonka Pál 1969-ben született Kaposváron. A Pest megyei Halásztelken járt általános iskolába, Sierra Leonéban három évig élt, ott kezdte a középiskolát, majd a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett és a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát. Pécsett egy környezetvédelmi tervező cég alkalmazásában áll, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megbízott régióvezetője a Baranya, Somogy és Tolna megyei területen. Felesége, Katalin intézményvezető a szeretetszolgálatnál, két gyermekük van, Borbála Olívia 14, Lukács Ádám pedig 10 esztendős.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!