Kultúra

2007.11.14. 20:26

Körvonalazódik a Zsolnay-negyed

Tervpályázatot írt ki az önkormányzat a Zsolnay Kulturális Negyed 10,9 milliárdos költségű beruházására. Az EKF legnagyobb kulcsprojektje csak akkor valósulhat meg, ha a gyárat sikerül az ingatlan keleti csücskébe költöztetni.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A város szándéka, hogy a Zsolnay gyár funkció nélkül maradt épületeiben olyan kulturális-művészeti övezetet hozzon létre, amely egyszerre szolgálja és bővíti a város, a régió lakosságának közművelődési lehetőségeit és a kulturális turizmus termékkínálatát.

A kiírás szerint a Zsolnay-negyedbe kerül az egyetem teljes művészeti kara, ami nem könnyű feladat elé állítja a tervezőt, hiszen megjelenik néhány „zajos” funkció is, mint például a szobrászati és zeneművészeti tevékenység.

A Pécsi Ifjúsági Központ kialakításával interaktív közösségi tereket kívánnak létrehozni. A Látogatói központból kiinduló – az élő-alkotó kultúra látványeszközeivel gazdagított – idegenforgalmi attrakciók és a kreatív ipar fiatal tehetségeinek helyet adó inkubátortér egységbe fűzésével egyedülálló szolgáltató-rendszer létrehozása a cél. Ez a projekt befogadó típusú, ugyanis a város által támogatott, és jelenleg a városban szétszórtan működő amatőr művészeti együttesek – például az Ércbányász Koncert-fúvószenekar és a Fekete Gyémánt Bányász Koncert-fúvószenekar – számára is otthont biztosítana. A Kortárs Művészeti Központ feladata hátteret teremteni a kortárs művészek számára az alkotáshoz. A Központ működése révén nagyobb, közös használatú kiállító-, zenei- és bemutatótereket vehetne igénybe, összehangoltan működve a Pécsi Ifjúsági Központtal.

A Zsolnay Kulturális Negyed tervezett funkciói

1. Bóbita Bábszínház

2. Csodák Palotája

3. Többcélú közösségi tér

4. Zsolnay Design Központ

5. Művészeti Alkotóház

6. Pécsi Ifjúsági Központ

7. Kortárs Művészeti Központ

8. Roma Kultúrtörténeti és Tolerancia Központ

9. Gyugyi László gyűjteményének kiállítása

10. Család- és gyártörténeti kiállítás

11. Baest Arts animációs stúdió

12. Kreatív Inkubátorház

13. Kéz-Művész utca

14. Többcélú közösségi tér

15. Látogatói Központ

16. Vizuális Művészeti Intézet

17. Szobrászat Tanszék

18. Zeneművészeti Intézet és Menza

19. Képzőművészeti Doktori Iskola

20. Médiatudományi Tanszék

21. Újonnan kialakított gyártelep

A Roma Kultúrtörténeti és Tolerancia Központ a kisebbségek számára létrehozott intézmény, tulajdonképpen közösségi ház funkcióját betöltő helyiségek csoportja. A Zsolnay Design Központban nemzetközileg elismert művészek dolgozhatnának meghatározott ideig. Lesz benne műterem és szállás is. A művészek által alkotott tárgyak zsűrizésre kerülnek, illetve a későbbiekben a Zsolnay márka termékfejlesztésében is részt vehetnek, akár sorozatgyártás formájában is. A Design Központ célja a dizájn megjelenítése a mindennapi tárgyi kultúrában, valamint a régióban található vállalkozások versenyképességének segítése.

A Bóbita Bábszínház az egykori DOZSO épületében kap helyet. Zsolnay Miklós 1912-ben építette a család lakóházát, amelyet sokáig városi kultúrházként használtak. A „Csodák Palotája” komoly közönségvonzó funkcióval rendelkező látványos tudományos és technikai bemutató lesz, hasonlóan a budapesti „Csodák Palotája” kiállításához. A kiállítótérbe interaktív, a látogatók számára kipróbálható szerkezetek kerülnek.

A gyár magját képező legrégebbi épületekben – amelyekben Zsolnay Vilmos és családja lakott –, kap helyet Gyugyi László gyűjteményének kiállítása, a Baest Arts animációs stúdió, egy szecessziós kávéház-étterem, a Zsolnay márkabolt, a család- és gyártörténeti bemutató, az épületkerámia-kiállítás, illetve a Kreatív Inkubátorház.

A tervező feladata lesz az is, hogy a jelenleg elszigetelt Zsolnay mauzóleumot – ahol a család több tagjával együtt az 1900-ban elhunyt Zsolnay Vilmos nyugszik –,  a Zsolnay Kulturális Negyed részévé tegye.

A tervezett funkciók kialakításának akkor lehet nekikezdeni, ha a gyár új telephelye elkészül, és átadja a helyet a kultúrának. A költözködést és az új telep létrehozását abból a pénzből finanszírozzák, amelyet a gyár kap ingatlanai eladásáért a várostól. A projekt azonban utófinanszírozású, így egyelőre konkrét lépések nem történhettek az ügyben. Feltehetően a tervezett 10 milliárdos városi kölcsönből lehetne a kezdő lépéseket megtenni. Egyelőre még a gyár engedélyezési tervének elkészítésére sem kötöttek szerződést – nincs miből –, pedig a tervkészítés önmagában három hónapot vesz igénybe. Aztán következik az engedélyezés hosszú procedúrája, majd maga a „költözés”, amely a vezérigazgató számításai szerint lépcsőzetesen 11 hónapig tart, s csak mindezek után szabadul fel teljes egészében a terület.

2. Csodák Palotája

3. Többcélú közösségi tér

4. Zsolnay Design Központ

5. Művészeti Alkotóház

6. Pécsi Ifjúsági Központ

7. Kortárs Művészeti Központ

8. Roma Kultúrtörténeti és Tolerancia Központ

9. Gyugyi László gyűjteményének kiállítása

10. Család- és gyártörténeti kiállítás

11. Baest Arts animációs stúdió

12. Kreatív Inkubátorház

13. Kéz-Művész utca

14. Többcélú közösségi tér

15. Látogatói Központ

16. Vizuális Művészeti Intézet

17. Szobrászat Tanszék

18. Zeneművészeti Intézet és Menza

19. Képzőművészeti Doktori Iskola

20. Médiatudományi Tanszék

21. Újonnan kialakított gyártelep -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!