Kultúra

2011.01.05. 07:38

Külföldről is pályáznak a színház igazgatói székére

„Moira” jeligével, nevét titkolva jelentkezett egy pécsi kötödésű külföldi a a Pécsi Nemzeti igazgatói pályázatán. Döntés január végén várható.

M. B. E

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Színház igazgatói pozíciójára heten adtak be pályázatot, de ketten is nevük és elképzeléseik titkos kezelését kérték, így közvetett úton szereztünk be új információkat.

A pécsi illetőségű jelöltek megerősítették lapunknak, hogy nyíltan vállalják programjukat - terveikről részletesen itt olvashat. Így tett Balikó Tamás az eddigi igazgató, Márton András színművész (társa az operatagozatnál Káel Csaba), Rázga Miklós színművész (segítője az operaénekes Gulyás Dénes), Rusznyák Gábor rendező (társa Mohácsi János), Moravetz Levente rendező (segítői: Beleznay Endre, Kiss László). Nem tudtuk a kérdésben szóra bírni Dörner Györgyöt, aki ugyancsak beadta a pályázatát.

----------------------------------------------------------------------------
A Pécsi Nemzeti Színházzal kapcsolatos
cikkeinket itt olvashatja!
----------------------------------------------------------------------------

A titokzatos hetedik jelölt pedig „Moira” jeligével adott be mindössze ötoldalas tervezetet. A neve az anyagban sem szerepel, de kiderül róla, hogy külföldi állampolgár pécsi kötődéssel.

Így tehát kizárható Szikora János, akit a város kapacitált erre a posztra. Az előző pályázat során nem született döntés, most várhatóan a következő hetekben kiderülhet, ki vezeti a Pécsi Nemzeti Színházat.

Január végén dönthetnek az új vezetőről

Kilenctagú szakmai bizottság véleményezi az anyagokat. Tagja a Magyar Színházi Társaság négy delegáltja: Kulka János színművész, Halasi Imre, a Miskolci Színház igazgatója, Wettstein Tibor, a Madách Színház gazdasági igazgatója, Kiss János, a Győri Balett igazgatója,
a Nemzeti Erőforrás Minisztérium küldötte, a PNSZ szakszervezetéből N. Szabó Sándor színművész, a társulat közalkalmazotti tanácsából Bánky Gábor színművész, a városi testületből Meixner András és Nagy Csaba.

Várhatóan 18-ára hívják össze a jelölteket, majd ajánlást adnak a kulturális bizottságnak. Ott új javaslat születik, mely a tervek szerint a január 27-i közgyűlési ülés elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!