Kultúra

2010.12.26. 18:00

Lakatfal és Rocksertés - Pécs az országimázsfilmben

Több pécsi ikon is szerepel a néhány nap múlva kezdődő magyar EU-elnökség kapcsán készített országimázsfilmben: a lakatfal, az üvegbeton és a Pécsi Egyetemi Napok Rocksertése is kap néhány másodpercet.

bama.hu

Néhány nap múlva, 2011-től a magyaroké az EU soros elnöksége. Ennek apropóján készült az az országimázsfilm, ami a közel 1,3 milliós nézettséget produkáló ">Budapest-imázsfilm párja. Nem csak abban az értelemben, hogy mindkettőt Madarász István rendezte, hanem abban is, hogy tovább folytatja a magyar felfedezők nevéhez köthető hétköznapi használati tárgyak környezetbe illő felsorolását.

Pécs 3:10-től szerepel a filmen, közvetlenül Szentendre és a Győrffy István nevéhez fűződő puha kontaktlencse után. A Pécsi Egyetemi Napokon készített, Rocksertést is lencsevégre kapó snittek még talán keveseket orientálnak, a Cella Septichora üvegbeton kapuja (Losonczi Áron találmánya) már többekben kelthet gyanút, ami aztán a Zsolnay-kút képkockái láttán vált bizonyosságba: ez bizony Pécs. A lakatfalnál csókolózó páros másodpercei nyilván azoknak kultúra iránt kevéssé fogékony, ám annál romantikusabb lelkületű a turistáknak szólnak, akik maguk sem hagyták ki szerelmük megörökítésének országszerte megingathatatlanul pécsinek hitt rítusát.

A két külföldi fiatal országjárását megörökítő rövidfilmben egyébként a kontaktlencse mellett többek között a telefonközpontról, az automata váltóról, a villanymozdonyról a Volkswagen bogár dizájnjáról, az önkioldó fényképezőgépről, a hűtőgépről és a gramofonról derül ki magyar feltalálóhoz köthető eredete. A magyar tájak és a puli mellett olyan csemegék is helyet kapnak a hét és fél percben, mint a vetkőző nős golyóstoll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!