Kultúra

2007.09.14. 14:35

Letelepszik a világzene is Pécsett

Balkán muzsika, görög hangszerek, macedón lakodalmas és szerb ritmusok, mind egyszere egy városban, méghozzá a baranyai megyeszékhelyen.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

Van már Pécsett Rockmaraton, a nyári játékok keretében bluesnapok, reggae-fesztivál és nosztalgiapop, a folk és dzsessz-együttesek legkülönbözőbb változatai pedig minden nagyobb műsorsorozatban helyet kapnak. Most azonban megint lapot kértek a pécsi szervezők 18-ra, miután ebben a széles kínálatban még a világzenének is bemutatkozási lehetőséget teremtettek. Ez a műfaj ugyanis egyre népszerűbb a fiatalok körében, másrészt a Szigeten kívül nem sok lehetőség adódik a közös megjelenésre, ezért is dicséretes a pécsi próbálkozás. Méghozzá oly módon, hogy a mától vasárnapig tartó bulik fele ingyenes, másrészt az Európa Kulturális Fővárosa projekthez igazodva kifejezetten a Balkán muzsikájára összpontosították a figyelmet. A délvidéki népzene virtuóz előadása nem idegen a baranyai zenekaroktól sem, hiszen a soknemzetiségű régióban minden népcsoportnak akad egy-két ilyen együttese, de most az anyaországból érkeznek a sztárcsapatok, másrészt kutató, kísérletező honi bandák bizonyítják be, hogy érdemes erre a műfajra időt áldozni.

A sorozatban a régió zenebarátainak most nem a legendás szuperzenekarokra (Vujicsics, Lajkó Félix) hívnám fel a figyelmét, sokkal inkább a titkos favoritokra. Az Ajde Bracóra, akik dobra ültetett tüzes szerb dallamokkal jelentkeznek, vagy King Ferus Mustafovra, aki arra ad választ, miben más Macedónia zenéje a görögtől és az albántól, és beavatja a hallgatóságot a balkáni népek igényes lakodalmas muzsikájába is. Jön továbbá egy valódi görög csapat, az Ithikon Akmeotaton, buzukival, és néhány ismeretlen csodahangszerrel, cümbüssel, baglamával, uddal és lyrával. Utóbbi jelzőként is jól passzol a koncertjeik hangulatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!