mindhalálig zene

2018.01.24. 14:03

A magyar kultúra napját ünnepelték a könnyűzenészek

A rendezvényen Karácsony János, a Generál és az LGT egykori gitárosa arról beszélt, hogy nagyon sok zenés tehetség él az országban, és őket minden lehetséges eszközzel támogatni kell.

Budapest, 2018. január 24. Karácsony János gitáros, énekes, a FERM, a Generál és az LGT tagja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Programja és a Könnyûzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra napja alkalmából rendezett könnyûzenei ünnepségén a Budapest Music Centerben 2018. január 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fontos eredményeket értünk el tavaly a magyar könnyűzene nemzetközi piacra segítésében, másrészt örvendetes, hogy elindult a könnyűzenei oktatást támogató alprogram. Erről az NKA Hangfoglaló Program kollégiumának vezetője beszélt szerdán, a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen a Budapest Music Centerben.

„Szinte nem volt Európában olyan showcase fesztivál 2017-ben, amelyen ne lettünk volna jelen, és bebizonyosodott, hogy van helyünk a nemzetközi piacon. Itthon pedig a Hangszert a kézbe! rendezvénysorozat már a tizenharmadik állomásánál tart, a látogatón száma túl van a 37 ezren”

- emelte ki Bajnai Zsolt.

„Meg kell szerettetni a gyerekekkel a zenélést, és ha így lesz, akkor nem fogunk ott tartani, mint most, amikor az EU-n belül csak Bulgáriában zenélnek kevesebben, mint nálunk. Azokból lesznek a tudatos zenei fogyasztók, akik maguk is zenélnek, ezért is fontos, ami a Hangfoglaló Programban történik”

- fejtette ki a kollégium vezetője.

Bajnai Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar könnyűzene a magyar kultúra azon része, amely a legtöbb emberhez eljut. Hozzátette: sok még a tennivaló, hogy sikerüljön megtalálni a könnyűzene helyét, ez a feladat nagy felelősséggel jár, amivel élnünk kell.

Elhangzott, hogy a négy éve indult Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program keretében 119 előadó részesült az induló zenekari alprogram támogatásából, a negyedik évadban pedig már csaknem 200 millió forint jutott határon túli, fővárosi és vidéki kluboknak arra, hogy a magyar zene élőben szólaljon meg.

A szakember beszámolt arról, hogy 2018. január 1-jével létrejött a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. önálló igazgatóságaként. Megjegyezte: az új keretek között működik a Hangfoglaló Program irodája, tovább építik a magyar exportirodát, amely az európai szervezet részeként hallathatja hangját annak érdekében, hogy az unió 2020 utáni költségvetésében a könnyűzene jelentős támogatást kaphasson.

„A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda célja továbbá a könnyűzene, az államigazgatás és a szakma összekapcsolása. Szeretnének komoly, előremutató produktumokat letenni a hazai könnyűzenei szakma asztalára”

- mondta Bajnai Zsolt.

A magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen Karácsony János, a Generál és az LGT egykori gitárosa arról beszélt, hogy nagyon sok zenés tehetség él az országban, és őket minden lehetséges eszközzel támogatni kell.

Csorba Lóránt, a Hangfoglaló Program mentora, a Cseh Tamás Program első évadában támogatott induló zenekar, a Lóci Játszik frontembere arról beszélt, hogy nincs a dalnál közérthetőbb és hatásosabb kulturális termék.

„A Hangfoglaló Program egyik legnagyobb erénye, hogy esélyt ad felszínre hozni a dalokat és eljuttatni a közönséghez”.

A rendezvényen fellépet Karácsony János, valamint a Hangfoglaló Program előző három évében támogatott előadók közül a Face 'n' Base, az Uzipov és Youli.

Mindhárman szerepelnek a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Hangfoglaló Program közreműködésével tavaly készített Arany Lemez című albumon, amely az Arany-emlékév alkalmából a költő verseinek megzenésítését tartalmazza.

Borítóképünkön Karácsony János gitáros, énekes, a FERM, a Generál és az LGT tagja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Programja és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra napja alkalmából rendezett könnyűzenei ünnepségén a Budapest Music Centerben 2018. január 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!