Kultúra

2013.07.19. 13:30

Magyarok Kenyere – harmadszorra Pécsett

Pécs városa immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Magyarok Kenyere-eseményt. Ötven tonna búza adomány összegyűjtését remélik július végéig.

BAMA

2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, mely esemény hatására több civil kezdeményezés látott napvilágot. Az egyik ilyen kezdeményezés a Nemzet Kenyere program volt, melyet nemes és jótékony jellege miatt Pécs városa felkarolt és megvalósított.

Dr. Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezésének lényege az, hogy a magyar földeken – valamennyi magyarországi megyében, valamint a környező országok magyarlakta területein – termett búzát összegyűjtik, Pécsre szállítják, összeöntik, megőrlik, és az ebből készült lisztet jótékony célra használják fel. Ebből a lisztből készül egyrészt a pécsi, valamint az országos augusztus 20-ai ünnepi nagykenyér és a kiscipók. A sütésen felül fennmaradt lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt 2300 erdélyi gyermek egyéves étkeztetésére szánják.

Ez egy olyan nemes, a magyar nemzeti összetartozást szimbolizáló eseménysorozat, mely a korábbi két évben sokakat megérintett, és arra késztetett, hogy határon innen vagy túl részt vegyenek az akcióban, akár búzaküldőként, akár közreműködőként, akár az augusztus 20-ai ünnepségen történő személyes részvétellel.

A búza összegyűjtésében, szállításában, feldolgozásában, őrlésében, a kenyér megsütésében önkormányzati és magáncégek működnek közre minden ellenszolgáltatás nélkül. 2012-ben több mint 20 tonna búza érkezett be adományokból, idén 50 tonna búzát remélnek a szervezők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egymaga 25 tonnát ajánlott fel a napokban, Magyarország összes megyéjéből. Aki szeretne még csatlakozni a programhoz, az megteheti, a szervezők a felajánlásokat július végéig várják.

A felajánlásokat e-mailen a [email protected] e-mail címen kérjük jelezni.

A cikk megjelenését a a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. támogatta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!