Kultúra

2013.01.16. 17:00

Mamókaként is megérinti a férfiszíveket

Füsti Molnár Éva, vagyis a pécsieknek csak Keke idén lesz hatvanéves. A musicalénekesnő azonban még elemében van, a negyedszázados klasszikus musical, A padlás hétvégi bemutatójának egyik címszereplője.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– A Gőzben című darabban bombanőként, egy szál szaunalepedőben robbant be a pécsi színpadra, sok férfi akkor csak Füsti Molnár Éva miatt járt színházba. A padlás pénteki premierén viszont már a Mamókát alakítja. Elégedett a pályafutásával?
– Musicalszínészként kerültem ide több mint három évtizede Gergely Robival, aztán a Rock Színház tagja lettem, és öt évvel később valóban a „Gőzben” tértem vissza. Nem panaszkodhatok, rengeteg szerepet kaptam, ha meg mégis elégedetlen voltam, akkor teremtettem magamnak feladatot, művészetkedvelő fiatalokat terelgettem a Művészeti Szakközépben meg a saját színistúdiómban.

– Visszajött a legendás Rock Színházból?
– Igen, mert egyáltalán nem volt színházszerű, elment a hakni irányába. De azért maradtak fantasztikus emlékeim, például A bábjátékos előadása.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Semmivel sem kevesebb a munkám, mint korábban” – Füsti Molnár Éva
[/caption]

– Tud még ütni A padlás? Hiszen már negyedszázados a mű.
– Presserék ezt nagyon kitalálták, több szereplőt is az életből mintáztak. Mamókát például Örkény István feleségének, Radnóti Zsuzsának az édesanyjáról formálták meg, aki gyakran megvendégelte szilvás gombóccal a társaságot. A zene ugyancsak telitalálat, és örök érvényű a játék, mert a fantáziáról, a képzeletről szól, amit felnőttként félresöprünk, és így színtelenné válik az életünk.

– A Grace és Glóriával rendezőként is messzire jutott, száznál többször ment az előadás. Mostanában mégsem rendez.
– Egy kicsit bosszús is vagyok, mert leadtam az igényem a kolozsvári Visky András Júlia című monodrámájára, de a színházvezetés egyelőre el sem olvasta.

– Milyen egy nyugdíjas színésznő élete?
– Semmivel sem kevesebb a munkám, mint korábban. Annyi a változás, hogy a nyugdíjból tudok egy kicsit az édesanyámon is segíteni.

Száz színjáték

Füsti Molnár Éva 1953-ban született Budapesten. 1980-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát, és a Pécsi Nemzeti Színházban kezdett játszani. 1982–1985 között a Rock Színház tagja volt, majd visszatért Pécsre, azóta is a PNSZ tagja. Pályája során több mint száz színjátékban szerepelt, s rendezőként is sikeresen mutatkozott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!