Kultúra

2007.09.24. 12:11

Már 2010-re gondoltak a Szőlő és Bor Ünnepén

A fesztiválok őszi dömpingjével párhuzamosan az EKF jövő évi programjainak előkészítése is zajlik. A hétvégén zárult Örökség Fesztivál idején kapta meg a kormányzat a 2008-as terveket, amelyek a fesztiváli kínálat erősítését is magukba foglalják.

Cs. L. (DN)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A hétvégén a Szőlő és Bor Ünnepe zárta az Örökség Fesztivált, ahol sok szó esett a 2010-es kultúrfővárosi programok előkészítéséről (fotó: Laufer L.)
[/caption]Hiller István elé terjesztette a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program jövő évi programkoncepcióját Méhes Márton művészeti igazgató. A kulturális miniszter várhatóan néhány héten belül dönt arról, hogy mi kaphat támogatást a jóváhagyásra javasolt százharmincöt elképzelés közül.

A tervezet egyik fontos eleme, hogy átalakul a pécsi fesztiválstruktúra, vagyis kialakulhatnak azok a markáns fesztiválcsomópontok, amelyek a 2010-es év után is kultúrturisztikai vonzerőt képviselnek. Ilyenek a meglévők közül a Pécsi Tavaszi Fesztivál vagy a Nyári Szabadtéri Játékok, az újak közül pedig a napokban befejeződött Kelet-nyugati Átjáró című Balkán Világzenei Fesztivál és összművészeti találkozó, amely több műfajban kínálta programjait.  

A felkészülés jegyében rendezik meg idén először a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 26–29. között. Ez már tipikus EKF-fejlesztésnek tekinthető olyan nem hétköznapi együttesek részvételével, mint a Moszkvai Kortárs Balett, a Budapesti Táncszínház vagy a Győri Balett. Itt lesz a világhírű koreográfus-táncművész, Nagy József is, akivel 2008-ban is számolnak, és 2010-re szeretnék egy önálló produkcióját is betervezni.

Megújítanák a pécsi filmünnepet, ennek jeleként idén októberben erős elsőfilmes felvonulásra lehet számítani, hiszen a filmes fejlesztés is stratégiai cél 2010-re. A művészeti igazgató kiemelte: fontos volt a pályázatok elfogadásakor a „Pécs, a párbeszéd városa” mottó szellemisége, amely a lakosság elképzeléseinek befogadására is vonatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!