Kultúra

2014.03.03. 13:31

Március közepén érkezik a Sforza ló

Tizenhárom tonna, nyolc és fél méter magas - ezek a legfőbb adatok a lóról. Két kamion hozza, március 27-én avatják.

B. A. (Dunántúli Napló)

Leonardo da Vinci pécsi, a Nagy Lajos Gimnázium előtt álló mellszobránál tartották a pécsi Leonardo-kiállítás sajtótájékoztatóját. Mint megírtuk: április 15-től szeptember 30-ig, Leonardo gépeire, találmányaira építő tárlat látható Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum szervezésében. Da Vinci híres lószobrának, a Sforza kolosszusnak a másolata pedig a Széchenyi téren lesz kiállítva.

Páva Zsolt polgármester elmondta, a kiállítást két helyszínen rendezik be: a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban és a Káptalan utcai Martyn Ferenc múzeumban. A pécsiek a Tüke-kártyával kedvezményt kaphatnak.

Magyar Attila, a múzeum gazdasági igazgatója közölte: a Sforza ló műgyantából készült másolata 13 tonnás, 8,5 méter magas lesz, két kamion hozza Pécsre, és itt, a főtéren szerelik össze, hét-nyolc nap alatt, március közepétől. A hatalmas lovat Hunyadi lovasszobra alatt, a lépcsők előtt állítják ki, mert ott tudják biztonságosan elhelyezni statikailag.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint vonzza-e majd a turistákat a Leonardo-kiállítás?
---------------------------------------------------------------------------

A Sforza kolosszus felavatását március 27-én tartják, Janus Pannonius halálának napján. Janus kortársa volt Da Vincinek, de nem ismerték egymást. A reneszánsz magyar költő születésének 580. évfordulóját idén ünnepeljük.

Legutóbb Tokióban 2,7 millióan látták azt a kiállítást, amely Pécsre érkezik. Két helyen volt eddig a világban ez a kiállítási anyag ebben a formában.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!