Kultúra

2008.01.24. 14:35

Megmenekül a Pécs-Budapest vasút másik vége is

Újabb vasúttörténeti emlék maradhat fenn az utókornak: a Kelenföldi Pályaudvar egyik épülete ideiglenes műemléki védettséget kapott. A Pécs és Budapest közt éppen 125 éve beindult vonatközlekedés első járatát itt fogadták.

(nl)

2007-ben volt 125-ik évfordulója a Pécs-Budapest vasútvonal megnyitásának. A kiegyezés után először 1867-ben Barccsal kötötte össze vasútvonal a baranyai megyeszékhelyt, 1882-ben pedig megnyílt a Pécs-Budapest vasútvonal is, gyors fejlődést biztosítva a városnak és egyben az egész régiónak.

A közvetlen járatok a kezdeti időkben a Kelenföldre futottak be, ahol ma is áll az az épület, ahol az első szerelvényt fogadták. A jeles évfordulóra való tekintettel  a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezte az épület műemlékvédelem alá való helyezését, amelynek az első fázisáról, az ideiglenes műemléki védelemről már döntés született.

A hír érdekessége, hogy a napokban egy másik vasúttörténeti jelentőségű épület, a Pécsi Pályaudvar  is műemléki védelem alá került. Az Indóház téri komplexum 1898 és 1900 között építült Pfaff Ferenc tervei alapján.

A kelenföldi épület ideiglenes műemléki védelme egy évre szól, ezután még egy évig meghosszabbítható, illetve a védetté nyilvánításról szóló rendelet életbe léptével véglegessé alakul. A védett épületen csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével végezhető el bármilyen munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!