Kultúra

2010.04.24. 20:01

Megnyílt a Munkácsy-tárlat

Szombaton kora délután a nagyközönség számára is megnyílt a Munkácsy trilógiáját bemutató várva várt tárlat. A három óriásfestményt, a trilógiát bemutató tárlat megnyitójára több százan voltak kíváncsiak.

Hajdu Zs.

Zsúfolásig megtelt szombaton a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma díszterme, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Lakner Lajos Hajdú-Bihar megyei múzeumigazgató és Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója nyitotta meg a tárlatot.

Páva Zsolt polgármester kiemelte, olyan ritka eseménynek lehetünk tanúi, a három festmény együtt látható, amire eddig csak Debrecenben volt példa, éppen ezért reményét fejezte ki, hogy a jövőben is együtt maradhat a trilógia. Utalt rá, kiváltságos helyzetben lesznek azok, akik megnézik a képeket, hiszen maga a mester sem láthatta a három remekművet együtt, mert külön-külön utazták be a világot.

– Nem túlzás azt állítani, hogy számtalan színvonalas és érdekes kiállítás között ez az évad szenzációja – mondta a polgármester. – Munkácsy a legnagyobb magyar festő, akinek olyan erős hatású képei vannak, hogy senki sem tudja kivonni magát a hatásuk alól. Ezzel a tárlattal Munkácsy Mihály végleg hazatalált.

Lakner Lajos múzeumigazgató tolmácsolta Rácz Róbertnek, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökének szavait: – Büszke vagyok, hogy megyénk is hozzájárul a pécsi EKF-programokhoz, hiszen fél évig itt láthatják nemzeti kulturális örökségünk meghatározó darabjait. Sokáig riválisként pályáztunk az EKF címért, azonban ez a küzdelem véget ért, hiszen Pécs kulturális fővárosként az egész országot képviseli.

A múzeumigazgató megnyitójában örömét fejezte ki, hogy a Déri Múzeum legféltettebb kincsei Pécsre kerültek. Kiemelte, a debreceni Munkácsy-teremnek egyfajta varázsa is van, mert szinte zarándokhellyé vált, ahol naponta találkoztak a vallásosság és a magyarságtudat megnyilvánulásaival. Végezetül azt kívánta, ez a szellemiség költözzön át Pécsre, a trilógiának helyet adó díszterembe, ébredjen fel mindenkiben a remény a megváltódás után. Végezetül Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója jelképesen átadta a legfőbb támogatóknak az első belépőjegyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!