Kultúra

2013.08.22. 10:15

Megnyitotta az évadot a Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Balett újjávarázsolt Eck Imre-termében nyitották meg a Pécsi Nemzeti Színház évadát. Több előadással több nézőre és bevételre számítanak.

M. B. E. (Dunánúli Napló)

Fehérbe öltöztették a Pécsi Balett Eck Imre-termét, mely ünnepélyesen átépítve színházi játszóhelyként is szerepet kap majd az évadban, egy interaktív táncos mesejáték megy itt 12 éven aluliaknak. Ezen az újjávarázsolt helyszínen volt tegnap a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülése, ahol Rázga Miklós igazgató kifejtette, a nemzeti minősítésnek, valamint a 64 ezerről 120 ezerre növekvő fizetőnéző-számnak köszönhetően egyre több jut saját erőből az épület helyreállítására, a nyári szünetben így sikerült felújítani a színház tetőzetét és a balettosok tereit. Kiderült az is, hogy tizenöt előadás lesz a Pécsi Nemzeti Színházban az előttünk álló új évadban, melyre már elkezdődtek a bérletértékesítések.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Látványos, új és gyönyörű: a nyáron átalakított Eck Imre-teremben tartották a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitóját (fotó: Löffler Péter, Dunántúli Napló)
[/caption]

A nyitótalálkozón dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Rázga Miklós színházigazgató keretmegállapodást írt alá, melyben rögzítették azt az együttműködést, miszerint a PTE zeneművészeti ága és az operatagozat, a Táncoló Egyetem és a Pécsi Balett, valamint a JESZ és a prózai tagozat kölcsönösen segíti egymást. A társulat ezt követően nagy ovációval, énekkel és hatalmas születésnapi tortával köszöntötte a 70 éves Uhrik Dórát, valamint aranygyűrűt kapott a most ötven éve Pécsi Nemzeti Színház-tag Vári Éva.

Tánctalálkozó és mesés balettek

Az Eck Imre-terem (a harmadik emeleti próbaterem) mint színházi játszóhely szeptember 20-án fog bemutatkozni, amikor a Diótörőhöz kapcsolódó interaktív zenés-táncos gyermekelőadást láthatják itt 6–12 éves gyerekek a 7. Pécsi Nemzetközi tánctalálkozó (szeptember 19–22.) keretében. A tánctalálkozón emellett fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Frenák Pál Társulat, a Győri Balett és a Bozsik Yvette Társulat is.

A Diótörő pedig decembertől látható, s egy olyan látványos balettelőadásra készül a táncegyüttes, mely évről évre hosszú távon újra eljátszható karácsony tájékán. Emellett a táncosoknak lesz még egy nagy dobásuk jövő februárban, H-arcok címmel két, korábban már nagy sikerrel bemutatkozott koreográfus, Zachár Lóránd és Cameron McMillan visz színre két egyfelvonásos kamaradarabot.

Metamorfózissal kezdenek majd a bábosok

A Bóbita Bábszínház az elmúlt tíz esztendőben csúcsévadban is 220–250 előadásra volt képes, az új otthonában viszont, a Zsolnay-negyedben legutóbb 291 bemutatója volt. Negyvenezer néző látta a produkciókat, és hasonló sikert várnak a tegnap elkezdett évadtól is, melyben tucatnyi előadás lesz műsoron.

Az első premier a tervek szerint szeptember 7-én látható, novemberben új csecsemőszínházi bemutató következik, és vannak olyan érdekességek is a repertoárban, mint a híres magyar népmese, a Fehérlófia, valamint egy ősbemutató Keresztesi József pécsi írótól, a Dzsungelmese.

A bábosoknál egyébként a héten beindult a nagyüzem, megkezdődtek az Árgyélus királyfi felújító próbái, a hétvégén szombaton pedig nyolc előadásból álló bábfesztivál kezdődik I. Metamorfózis elnevezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!