Kultúra

2012.04.02. 16:40

Minden szinten a szeretet szolgálatában

Szentgyörgyváry Károly mentősként a testet, hitoktatóként a lelket gyógyította, két évtizede pedig a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetőjeként segít a rászorultakon. Hogy mi az indítéka? Talán, hogy nagycsaládból érkezett, maga is öt fiút nevelt fel, és a ferencesek tanították.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Honnan ez az elkötelezettség?

– Az embert és a életet a legfontosabb értéknek tartom. Másrészt senkit nem úgy ringatott az édesanyja, hogy „na te kis bankrablóm”, mindenkiben ott rejlik egy szikrányi rész a teremtőből, s annak szolgálni úgy hiszem a legszebb, a legizgalmasabb feladat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Másokért él – mindenkiben ott egy szikrányi a teremtőből
[/caption]

– Milyen többletet ad ehhez a Máltai Szeretetszolgálat?

– A rendszerváltáskor indultunk, s eleinte fehér hollók voltunk, sokan bolondnak is néztek bennünket a jótékony próbálkozásaink láttán, hiszen itt a város legjobb orvosaitól a szociológusokig mindenki ingyen dolgozik. Minket viszont ösztönöz, hogy sajnos azóta sem csökkent a rászorulók száma, s az a tény, hogy a hozzánk érkező adományok értékét megnyolcszorozva adhatjuk tovább.

– Hányan ülik körül otthon a húsvéti asztalt?

– Huszonöten. Öt fiunk jön a családjával, köztük a Vivat Bacchus együttes három tagja, akik egyébként civilben pedagógusok. A maradék két srác pedig mentős, és ugyancsak kitűnő énekes, de ők a Mecseket előbb eltolnák, minthogy színpadra álljanak. Szóval lesz itt hangulat, s tizenhárom unoka színesíti majd a vokális hangzást.

– Össze lehet tartani napjainkban egy ilyen nagy családot?

– A szeretet mindig besegít jó ötletekkel. Hadd mondjak egy példát. Nemrégiben volt a negyvenéves házassági évfordulónk, mire a fiaink addig kutattak az országban, míg össze nem hoztak nekünk meglepetésként egy oldalkocsis Pannónia motorkerékpárt. Mert egykor ilyen járgánnyal indultunk nászútra.

Az ápolás mestere

Szentgyörgyváry Károly 1949-ben született Siklóson, egy fotósdinasztiában, a család 102 éve működtet itt fotós üzletet. A ferenceseknél érettségizett 1967-ben Esztergomban, majd 26 évig főápolóként dolgozott a pécsi mentőszolgálatnál.

A Felsővámház utcai iskolában volt hitoktató 1995-től másfél évtizeden át, 1994-től a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője. Felesége szociális gondozó, öt fiuk, tizenhárom unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!