Kultúra

2007.10.19. 12:50

Mindent a szemnek és a fülnek – irány a Zsolnay gyár

Alig ért véget a Moveast, újabb izgalmas fesztivál vár a pécsiekre. A harmadik alkalommal megrendezett Szemlétek elsősorban a rövidfilmekre koncentrál, de nem csak filmnézésre nyílik lehetőség jövő héten a Zsolnay gyárban: koncertek, performanszok is várják az érdeklődőket.

BAMA

Nemzetközi mezőnnyel érkezik október 25 és 28 között a Szemlétek filmfesztivál, ahol bár a hangsúly a rövidfilmeken lesz, rengeteg egyéb nézni- és látnivalót is kínál. A Pécs 2010 Menedzsment Központ által nívódíjjal jutalmazott fesztivált a SosemArt kulturális egyesület hozta tető alá és külön figyelemreméltó, hogy a meglehetősen szűkös anyagi lehetőségek révén mennyire sokszínű és gazdag programot hoztak létre.

Maga a versenyprogram előzsűrizés után került vetítésre a fesztiválon. A magyar alkotások mellett a környező országok rövidfilm kultúrájába is beletekinthetünk, október 28-án pedig az  Animáció világnapja alkalmából az elmúlt évek magyar animációs film felhozatalával ismerkedhetnek meg a nézők.

A versenyprogram mellett folyamatosan zajlanak az egyéb események is a Zsolnay gyárban a filmnézésben megfáradtak számára. A fesztivál ideje alatt szemügyre lehet venni a kiállításokat, a különböző installációkat, kerekasztal beszélgetéseket figyelve lehet elmélyülni a rövidfilmek világában, ráadásul esténként koncertek és színházi előadások várnak a kilátogatókra.

Kifejezetten érdekesnek ígérkezik például az első napon, október 25-én este Ionescu Székek című darabjának előadása Árnyékszínház formájában, ám azok sem maradnak elfoglaltság nélkül, akik inkább könnyedebb formáját választanák a kulturálódásnak: a budapesti Sonar mellett a boszniai Vuneny ígért különleges zenei élményt.

Zenei téren a következő napok is sok jót kínálnak, hiszen itt lesz majd a pécsi érdekeltségű Realistic Crew, akik többek között a Filmszemle fődíjas Fekete kefe zenéjét hozták össze, a francia Minimal Orchestra, és megérkezik majd a Másfél legénységnek egy része is. Ráadásképpen esténként DJ buli vár a kitartókra a Periszkóp rádióból már ismerhető kínálattal.

A rádiók egyébként is fontos szerepet játszanak végig a Szemlétek során: workshop, kerekasztal beszélgetés és a helyi közösségi rádiók bemutatkozása is helyett kap a rövidfilmek mellett.

Kitartó munkával és persze némileg több pénzzel a  Szemlétek akár a mi saját bejáratú kis Mediawave-ünkké is válhat is az évek során. Az alapok megvannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!