Kultúra

2010.12.06. 20:59

Moravetz is igazgatójelölt

Új jelentkező van a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára. Moravetz Levente színművész-rendező három tagú szakmai stábra támaszkodva irányítaná az intézményt.

Mészáros B. Endre

A Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatára december 22-ig lehet jelentkezni. Mint a városházán megtudtuk, még senki nem adta le az új pályázatra az anyagát, de lapunknak korábban már Balikó Tamás, Márton András és Rázga Miklós jelezte, hogy újra indul. Legfrissebb értesüléseink szerint Dörner György ugyancsak beadja a jelentkezését, Mohácsi János pedig lapunknak mondta el először, hogy ismét harcba szállnak a posztért Rusznyák Gáborral.

-----------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban: Ön kit látna szívesen a Pécsi Nemzeti Színház élén?
-----------------------------------------------------------

Van ugyanakkor egy újabb jelölt is: Moravetz Levente, aki az ezredforduló előtt 12 éven át volt a pécsi teátrum egyik vezető színművésze. Három segítővel érkezne, akik szintén Pécshez kötődő neves színpadi személyiségek: az egykori pécsi színész Beleznay Endre, a musicalsztár Sasvári Sándor, és az egykori pécsi balettművész, Kiss László.

Moravetz Levente kiemelte, hogy az első körben még azért nem jelentkezett, mert két színházvezetői ajánlatot is kapott 2011-re, határon túlról és itthonról is. Majd hozzátette: – Most már ez az elsődleges. Mindig a régiónak dolgoztam, s miután eredménytelenül zárult az első forduló, úgy gondoltam, tartozom annyival Pécsnek és a baranyai színházbarátoknak, hogy én is beadjam a pályázatom. Van egy gazdasági alapokra felépített művészeti koncepcióm, amiről már bebizonyítottam a kassai teátrumban, hogy működőképes. A művészeti vonalat illetően pedig népszínházban gondolkodom. Mert csak abban a színházban hiszek, aminek közönsége van. Belefér azonban ebbe minden, ha olyan jó, hogy megtelik rá a nézőtér.

Zrínyi, a táncos gazdaságis és az álriporter

A Moravetz-stábon belül a gazdasági kérdésekkel általános menedzserként a tervezet szerint a Pécsi Balett egykori táncművésze, többek között a Szegedi Szabadtéri Játékoknál is gyakorlatot szerzett Kiss László foglalkozik. A zenei vonalat a szigetvári Zrínyi bemutató főszereplője, a honi musicalműfaj kiemelkedő egyénisége Sasvári Sándor viszi.

A művészeti menedzser pedig az a Beleznay Endre, aki Pécsett született, itt lett színművész, majd az országos hírnevét azzal szerezte meg, hogy Friderikusz Sándor őt kérte fel a Meglepő és Mulatságos című műsor álriporteri szerepére. Azóta sokkal emlékezetesebbek a színházinál filmes szerepei. Olyan sorozatokban és filmekben láthattuk, láthatjuk, mint a Hal a tortán, a Csíííz, a Szeszélyes, a Szőke kóla. Beleznay Endre emellett a száz legbefolyásosabb szcientológus egyike, amerikai színészképzőjüket is végigcsinálta, és Drogmentes Maraton rendezvényük egyik védnöke.

A Szentivánéji álomtól a Cigányszerelemig

Moravetz Levente 1957-ben született Besztercén. A Pécsi Nemzetinek 1986–1998 között volt színész-rendezőként a tagja, feleségével, Dévényi Ildikóval együtt távoztak 1998-ban a teátrumtól. Az év színésze volt Pécsett 1995-ben, és Egerben 1999-ben. Tanított színi tanodában, volt a kulturális tárca tanácsadója 2003–2004 között, majd a Kassai Thália színház főrendezőjeként ténykedett.

Pécsi emlékezetes szerepei: Julius Caesar (Caesar), Goodspell (Júdás), Tizenkét dühös ember (4. esküdt), Szentivánéji álom (Oberon), Nem félünk a farkastól (George). Rendezett musicalt, komédiát, színművet, operettet, rockoperát, sőt írt is több zenés darabot.

Szigetváron két éve folyamatosan nagy sikerrel játsszák a Zrínyit, de színpadra állította A vagina monológokat is a Pécsi Harmadik Színházban. A filmekben is otthonosan mozog, a vetítés előtt álló Casino tévéfilmsorozatot ő írta, a Cigányszerelem operettfilmet pedig rendezte.

 

Mészáros B. Endre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!