Kultúra

2010.07.15. 19:28

Munkácsy: közel a huszonötezerhez

Két hónap alatt 23 ezer látogatót fogadott a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében Pécsett kiállított Krisztus-trilógia.

forrás: kultura.hu

Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festménye együtt először és feltehetően utoljára látható a baranyai megyeszékhelyen - olvasható a kultura.hu-n.

Mint azt Gamus Árpád, a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely igazgatója elmondta, elsősorban pécsiek keresik fel a tárlatot, de sokan érkeznek az ország más pontjairól is. A külföldi látogatók aránya 5-10 százalék között ingadozik attól függően, hogy hétvégi vagy hétközi adatokat vesznek alapul.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Népszerű a Munkácsy-kiállítás (fotó: Löffler Péter)
[/caption]
 
Pécs mintegy harmincmillió forintot költött arra, hogy eleget tegyen a tárlat szigorú feltételeinek a Nagy Lajos Gimnázium Dísztermében berendezett kiállítótérben. A trilógiát október 31-ig, hétfő kivételével minden nap délelőtt tíztől este hat óráig láthatja a közönség. A kedvezményes belépők 1000, a teljes árúak 1500 forintba kerülnek.


 
Mint ismert, az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt tizenhat év munkásságát öleli fel, s e monumentális alkotások Munkácsy legjelentősebb bibliai témájú festményeinek tekinthetők. Az Ecce Homo azért is különleges, mert ez volt a művész utolsó képe, melyet már nagyon betegen készített.
 
A szervezők mintegy hatvanezer látogatóban reménykedtek a kiállítás megnyitása előtt. Az eddigi adatok alapján még ennél is többen térhetnek be a képek miatt a Nagy Lajos Gimnáziumba novemberig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!