Kultúra

2010.01.07. 13:11

Munkácsy-trilógia: nem kétséges a pécsi kiállítás

A Munkácsy-trilógia debreceni múzeuma és a pécsi kiállítás szervezői is megerősítették a hírt miszerint márciusban Pécsre érkeznek a képek.

Cs.L.

Pécsre érkezik a debreceni Déri Múzeumból Munkácsy Krisztus-trilógiája - erősítették meg korábbi hírünket a vendégkiállítás pécsi és debreceni szervezői. Amint arról kedden beszámoltunk, március végétől őszig lesz látható a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma dísztermében Munkácsy Krisztus-trilógiája. A jelenleg a debreceni Déri Múzeumban látható alkotásokat a múzeum felújításának ideje alatt kapja kölcsön Pécs városa. 

Egy pécsi honlap szerdán kétségbe vonta a hír valódiságát. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat sajtóreferensét idézve azt írják „nem tudnak arról, hogy bárkivel is tárgyalt volna a trilógia Pécsett történő elhelyezéséről Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.”

A honlap állításainak ellentmond az a levél, amelyet maga Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke írt Páva Zsoltnak, Pécs város polgármesterének. A levélben egyebek közt ez áll:

„Szeretnénk, ha nemzeti történelmünk részét képező három Munkácsy kép – a Déri Múzeum felújításának ideje alatt is – együtt maradna és bemutatásra kerülhetne, hiszen így együtt alkotnak felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséget.

Pécs, amely 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa történelmi, kulturális, művészeti és szellemi öröksége révén méltón képviseli a magyar kultúrát. Az együtt gondolkodás és a közös cselekvés jegyében engedje meg, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében felajánljam részvételünket a Kulturális Főváros programban a Munkácsy-trilógia Pécsett történő bemutatásával. Kérem, tegyünk közösen lépéseket annak érdekében, hogy a trilógia együttes bemutatása Pécs városában megvalósulhasson.”

E levél alapján fogadta el tavaly novemberben a kulturális bizottság a Munkácsy-trilógia pécsi kiállításáról szóló előterjesztést, ami után megbízták a Pécsi Galéria igazgatóját, Gamus Árpádot, hogy vegye fel a kapcsolatot a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal és a Déri Múzeummal, ami meg is történt.

Gamus Árpád megkeresésünkre elmondta, hogy Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója csütörtökön reggel megerősítette, hogy a Munkácsy-trilógia március 22-én érkezik Pécsre, és így nincs akadálya a március 29-i megnyitónak.

További részletek és a Rácz Róbert lapunknak adott nyilatkozata a pénteki Dunántúli Naplóban és hamarosan a bama.hu-n olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!