Nosztalgiavonaton utaztunk a Trainspotting második részével

Megnéztük a kultikus Danny Boyle-film húsz évvel későbbi folytatását, és magunkkal is foglalkoztunk a film hatására.

Kezdjük a végén, a főcím után. Kijöttem a plázából, beültem az autómba, és elindítottam a Born Slippy-t az Underworldtől a Spotify-on. Vérlázító hangerővel gurultam a város irányába, és ahol a Megyeri út keresztezi a vasútat, egy pillanatra lassítottam és néztem a vonatokat a pályaudvar felé. És mosolyogtam, mert még tartott a film az autómban.

Nem mondok nagy újdonságot, egy film akkor jó, ha még pereg akkor is, ha már vége. Pedig nem csinál nagy felfordulást a Trainspotting második része, csak felültet a nosztalgiavonatra. Persze nincs herkás múltam, ne tessék aggódni, de kamaszként 21 évvel ezelőtt akkora alapmű volt Danny Boyle filmje, ami Irvine Welsh regényéből készült, hogy a fal adta a másikat. Ikonikus dalok, ikonikus szövegek, jó sztori. Na, de hogy lehet ebből második részt forgatni, és működni fog-e?

Nálam működött. Még egy személyes szál, bocsánat: épp a napokban nézegettük a kereken 20 évvel ezelőtti fotóinkat a haverommal, és megállapítottuk súlyos röhögésekkel tarkítva, hogy na nekünk aztán nagyon jól áll az öregedés. Mark Rentonnak (valójában persze Ewan McGregornak) és a többieknek is jól áll, és végülis a filmnek sem áll rosszul.

Az mondjuk nagyon kellemetlen és unalmas lett volna, ha a T2-ben is végig lőtték volna magukat a szereplők heroinnal. Szerencsére nem erről szól a film, hanem egy teljesen kerek, az első részre mindvégig visszakacsintó, a nosztalgiát direkt felerősítő 107 percet kapunk. Attól erős anyag, hogy orránál fogva vezeti a nézőt: ez nem Renton, a Beteg Srác, Spud és Begbie története, hanem a tied. A “Válaszd az életet!” szlogen mögül feltörő Renton-monológ már az első részben is igen hatásos, itt viszont döbbenetesen rólunk, nézőkről szól. Már-már túl is csordul. Az juthat róla eszünkbe, mikor a Facebookon szembe jönnek az élet nagy bölcsességei, amelyek úgy kezdődnek, hogy bezzeg a mi időnkben még iható volt a csapvíz.

Mindegy, hogy az ötéves, a tizenötéves, húszéves, vagy a nagyvenéves osztálytalálkozódra mész el, mindig ugyanazok a gimis poénok, ugyanazok a gimis sztorik fognak a legnagyobbat ütni, amikor felelevenítitek. Na pont ilyen a Trainspotting 2.: tablószerűen köszönnek vissza a régi helyszínek, vonatok, zenék. Nagyon hatásos és múltba révedős a bulijelenet is. Ki gondolta, hogy ennyire be tud rántani egy Queen-sláger? 

Tehát nosztalgikus, ám ettől még jó film a T2. Azoknak legalábbis biztosan tetszik, akik annyira bírták az első részt, mint én.

Pécsen mind a három moziban vetítik a napokban.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Súlyos baleset történt a Komlói úton
2
Belefulladt a Balatonba egy középkorú pécsi férfi
3
Felborult egy betegszállító Pécs határában, négyen súlyosan megsérültek
4
Belefulladt a Dunába egy fiatal Mohácson
5
Fegyverrel raboltak ki egy dohányboltot Pécsen – Videó!
A malomban
Drágul a liszt augusztustól
Nyaralóknak / 22 perce
A Dunántúlon erős szél, a Tiszántúlon eső várható
Az Adrián is csapadékos az időjárás. Itthon 21 és 27, a tengeren 27 és 30 fok között alakul a hőmérséklet.
Gyász
"Oly szomorú mindig egyedül lenni, valakit mindenütt hiába keresni, valakit várni, aki nem jön többé soha. Feledni valakit lehetetlen csoda, mert akit szeretünk, nem feledünk soha." KŐRÖSI GYULÁNÉ halálának 5. évfordulóján emlékezik Férje és családja
Fájó szívvel tudatjuk mindenkivel, akik ismerték és szerették, hogy BERTA LÁSZLÓNÉ Jutka meszesi lakos 2017. július 16-án fáradt szíve megpihent. Temetése 2017. július 28-án 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTHNÉ KÁLMÁN BORBÁLA BM. Élelmiszer Ker. Vállalat volt boltvezetője 82 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 27-én 12.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
elúszott a továbbjutás / 8 órája
Nem bírtak Kanadával a magyar lányok
szépen csillog / 10 órája
Második lett a férfi kardcsapat
bankók / 10 órája
Elsejétől nem fogadják el a kétezreseket és az ötezreseket
Gyógyíthatatlan / 10 órája
Vége a Charlie Gard drámának – Lekapcsolják a kisfiút a gépekről
gyerekjáték / 11 órája
Egy testhosszal a világ előtt
Lelkiző / 11 órája
Ön mindent ráhagy a párjára? Most kiderül!