Kultúra

2010.08.30. 20:02

Nyílik Rippl-Rónai tárlata

A Munkácsy-trilógia szenzációs bemutató a Nagy Lajos Gimnáziumban, de még ennél is nagyobb horderejű Rippl-Rónai József kedden nyíló életmű kiállítása a Széchenyi téri Pécsi Galériában.

Mészáros B. Endre

– Ő volt az első modern magyar festőművész, aki egyedül nyarat tudott csinálni, 110 évvel ezelőtt a magyar festészet a közvetítésével kapcsolódott be az európai képzőművészet állandó vérkeringésébe – vázolta Rippl-Rónai József érdemeit Horváth János kaposvári főmúzeológus, a tárlat kurátora, a festő legjobb mai ismerője. Hozzátette kiürült ezzel a Róma-villa, az állandó Rippl-Rónai emlékmúzeum, magángyűjteményekből töltötték fel most átmeneti időre (október 17-ig lesznek Pécsett a festmények).

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rippl-Rónai Gauguin hívei között, a Nabis-csoportban jutott fel a csúcsra (fotó: Laufer László)
[/caption]

56 képet hoztak innen a Pécsi Galériába, melyet 9 alkotással egészítettek ki a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából, s ily módon átfogó összeállítást láthatnak a baranyaiak az Európában talán a legjobban elismert magyar festőről. Rippl-Rónai ugyanis Gauguin hívei között, a Nabis-csoportban jutott fel a csúcsra, olyan magasságba, hogy a párizsi Salonban zsűrizés nélkül azonnal bemutatták bármely munkáját. Itthon is számos követője akadt, Czóbel Bélától a nagybányaikon át Martyn Ferencig, akik a mintájára gallföldön keresték az új irányokat.

Igazi EKF-rendezvény ez a tárlat, összegzett a művészettörténész, hiszen Munkácsy tanítványaként indult Rippl-Rónai, az ő neveltje Martyn Ferenc volt, most pedig Martyn szülővárosában egymás mellett láthatók a két nagy előd képei. Azt csak mi tesszük hozzá, hogy az EKF évében Martynnak nem lesz egyetlen kiállítása sem Pécsett, ám az ő tanítványainak (Pinczehelyi Sándor, Lantos Ferenc) ugyancsak több életmű-tárlatát megrendezik.

Gamus Árpád a Pécsi Galéria igazgatója még hozzátette, hogy a továbbiakban a Dél-Dunántúl minden neves alkotójának munkáit elhozzák majd Pécsre.

A legjobb négy kép

A tárlat kurátora négy képet külön a látogatók figyelmébe ajánlott. A párizsi fekete korszakból Gróf Andrássy Tivadarné arcképét, mely egyszerű eszközökkel mutatja meg a koncentrált szépséget. Az enteriőr időszakból a Piacsek bácsi hölgyek társaságában című festményt, egy intim családi életképet. A mozaikos technikájúak közül a Modelljeim a parkban címűt, mely a mostani pécsi tárlat talán leghíresebb műve. A portrék közül pedig Lechner Ödönét, mert ez az arckép a tervezők „profétáját” mutatja be formabontó módon.

A festő életrajza

Rippl József 1861. május 23-án született Kaposváron. Az 1880-as években a müncheni Képzőművészeti Akadémián tanul festészetet. 1887-ben állami ösztöndíjjal Párizsba utazik, ahol Munkácsy Mihály mellett segédként dolgozik. 1889-ben felveszi a Rónai nevet, 1894-ben belép a Nabis-csoportba. 1899-ben a Salon zsűrimentes tagja lesz, ez a legrangosabb francia művészeti elismerés. 1902-ben végleg hazatér, s Kaposváron, majd Budapesten is elismert festő lesz.

A kaposvári Róma-villában 1978 óta van emlékmúzeuma.

A kaposvári Róma-villában 1978 óta van emlékmúzeuma. A legjobb négy kép A tárlat kurátora négy képet külön a látogatók figyelmébe ajánlott. A párizsi fekete korszakból Gróf Andrássy Tivadarné arcképét, mely egyszerű eszközökkel mutatja meg a koncentrált szépséget. Az enteriőr időszakból a Piacsek bácsi hölgyek társaságában című festményt, egy intim családi életképet. A mozaikos technikájúak közül a Modelljeim a parkban címűt, mely a mostani pécsi tárlat talán leghíresebb műve. A portrék közül pedig Lechner Ödönét, mert ez az arckép a tervezők „profétáját” mutatja be formabontó módon. Rippl-Rónai Gauguin hívei között, a Nabis-csoportban jutott fel a csúcsra (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!