Kultúra

2012.05.31. 15:39

Pécs öröksége lenyűgözte a külföldi tudósokat

Az ókeresztény művészet témájában tartottak nemzetközi szakmai konferenciát Pécsett május 24–25-én.

S.B. (eozinmagazin.hu)

Az eseményen a pécsi és debreceni szaktekintélyek mellett Cambridge-ből, Birminghamből, valamint a londoni King''s College-ból is érkeztek professzorok, akiknek szakterülete a korai kereszténység kora.

A konferencia megnyitójának helyszíne természetesen a résztvevők kutatásainak megfelelően a Cella Septichora Látogatóközpont, a világörökség része volt. A megnyitón Udvardy György pécsi megyés püspök köszöntötte a résztvevőket, majd a Pécsi Tudományegyetem Patrisztika Központjának képviseletében Somos Róbert nyitotta meg a kétnapos eseményt. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy megismertesse a pécsi világörökségi helyszíneket a neves külföldi kutatókkal.

Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Esztétika Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense örül annak, hogy a helyi szakértők belső vitái a pécsi világörökségi helyszínek értelmezésére vonatkozóan a konferencia által immár nemzetközivé lehetnek. „Ezeknek a szakmai vitáknak a tétje meszsze túlmutat Pécsen, a Sopianae-beli leletegyüttesen” - mondta Heidl. „Nagyon fontos hangsúlyozni a kölcsönösséget, az együttgondolkodást; mi is tanulunk a külföldi kollégáktól, akik ugyan most járnak itt először, viszont ismerik az egész nemzetközi művészeti kontextust. A tudomány legnemesebb célkitűzéseit tudjuk ilyen módon teljesíteni együtt.”

Allen Brentet, a londoni King''s College ókeresztény művészettel és irodalommal foglalkozó professzorát lenyűgözte a látvány. Érdeklődéssel hallgatta Visy Zsoltnak, az ásatások vezetőjének bevezető szavait, majd bejárva a nekropoliszt, izgatottan jelentette ki, hogy a pécsi világörökségi helyszín egyedülálló, fantasztikus leletegyüttes: „Ennek a helynek itt kritikus szerepe van az ókeresztény történelem hiteles rekonstruálásában és a kor ikonográfiájának értelmezésében. Megtiszteltetés, hogy itt lehetek.”

S.B. (eozinmagazin.hu) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!