Kultúra

2010.11.13. 21:34

Pécsett folytatódik a Kepes-Desszert

A hallgatóság irányítja a zenészeket a Kepes András beszélgetős műsorának mintájára megrendezett zenés Desszerten.

Mészáros B. E.

Folytatódik a Desszert, Kepes András nagysikerű beszélgetős műsora, méghozzá Pécsett, a Palatinus Szálló Bartók-termében, vasárnap 11 órakor, zenei tartalommal feltöltve, csak itt dr. Lakner Tamás irányítja a program menetét.

– Egyeztettünk Kepes Andrással, aki örömmel vette a műsor folytatását, s levélben jelezte, hogy támogatja ezt a családi programot – mondja a főszervező Szamosi Szabolcs, a Dél-Dunántúli Filharmónia vezetője.

– Könnyed klasszikus zenehallgatás lesz ez prózai ismertetőkkel, mégsem úgy, mint ahogy egykor Fellegi Ádám zongoraművész adott Pécsett kamaraórákat, de a kertvárosi Segítség, komolyzene! sorozattól is jelentősen eltér a műsor – vázolja a tartalmi tényezőket dr. Lakner Tamás, aki szóval tartja a publikumot, irányítja a vasárnapi zenés matinék menetét, merthogy jövő nyárig öt alkalommal szerveznek majd ilyen programot.

Interaktív zenélésről és zenehallgatásról van szó, ahol a gyerekek, szülők, nagyszülők képzelete, kreativitása formálja a felcsendülő darabokat. Az első bemutató címe például Táncok a zenében, mely klasszikus művek segítségével sorra veszi a keringőtől a tangón és rumbán át a mai modern mozgásformákig a tánckultúra főbb elemeit, de oly módon, hogy megszólal egy dallam, és a közönség dönti el a karakterét, a tempóját, a bekapcsolódó hangszereket.

A zenészek pedig mindenkor azt csinálják, amit a hallgatóság mond. Dr. Lakner Tamás mint karmester és műsorvezető az interaktív játék formálásában nemcsak szélkiáltós és karnagyi erényeit veti be, de egyetemi oktatói tevékenységéből is átemeli módszertanos és pedagógiai ismereteit. Egy fiatal kamaraegyüttes, a Harmonia Fúvósötös, és a Kaproncai Művészeti Iskola táncosai segédkeznek elsőként ebben a játékban, majd a Deszszerthez illőn minden zenebarátot meglepnek egy ajándéksüteménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!