Kultúra

2016.11.26. 16:36

Pécsi cég újíthatja fel a Budavári Palota textiljeit

A Budavári Palota Szent István-termébnek felújítását nyerte el pályázaton egy pécsi vállalkozás. Az eredeti falburkolatok és függönyök mintáiból dolgozhatnak a II. világháborúban elpusztult beltér helyreállításán.

Babos A. (Dunántúli Napló)

A Budavári Palota Szent István-terme az épületegyüttes egyik legreprezentatívabb helyisége volt, de a II. világháború során szinte teljesen elpusztult, de most a kormány felújíttatja a Nemzeti Hauszmann Terv részeként. A Szent István-termet egy pécsi cég, a Rovitex Hungária Kft. újíthatja fel, ők végezhetik a textilrekonstrukciós munkálatokat.
A  pécsi lakástextil gyártó- és forgalmazó cégcsoport a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető NKft. nyílt közbeszerzésén lett befutó 362 milliós ajánlatával.

A Szent István-terem a palotát és a Rudolf trónörökös részére tervezett épületet összekötő nyaktagban helyezkedett el. A 83 négyzetméteres helyiség ablakai délre, a Tabánra illetve a Gellért-hegyre néztek, s szecessziós ornamentika stílus jellemezte. A kialakításában mások mellett Zsolnay Miklós is közreműködött.

A rekonstrukciót segíti, hogy maradt fenn a falat burkoló textilből, s a Franciaországban szövetett függöny mintadarabjaiból is.
A Rovitex lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint 150 folyóméter, 130 centiméter szövetszélességű, háromrétegű, lanszírozott és brosírozott, arany és selyemszálakkal szőtt falkárpitot, két darab, egyenként három-három részből álló függönykompozíciót, továbbá nyolc darab karosszék és hat darab ülőke bársony alapú, arany és selyemszálakkal hímzett huzatait kell legyártania és elhelyeznie. A munka november 28-án a budai várban, 29-én az Iparművészeti Múzeumban kezdődik, az eredeti textilek analízisével.

Az Iparművészeti Múzeumban és a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításán fellelhető ugyanis az eredeti textilekből fennmaradt minta, amely alapján különböző technológiai eljárásokkal az eredeti szín, anyagösszetétel és szövéstechnika meghatározható, a korábbi textilek teljes technológiai hűséggel rekonstruálhatóak.

A megvalósításhoz különleges technológiai eljárásokat alkalmaznak, például teljes szálmélységig végeznek analízist, illetve speciális textilscannert is használnak. Az eredeti textilek iparművészeti különlegességek voltak, így a restauráció keretében történő gyártásuk hatalmas szakmai kihívás, amelyre Európában csak néhány cég képes – fogalmazott Romeisz Norbert, a Rovitex ügyvezetője.

A pécsi cég egy német alvállalkozóval együtt vállalta a megbízást, amely közreműködött többek közt a bécsi Schönbrunn, illetve a potsdami Sansoucci kastély felújításában is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!