Kultúra

2012.06.29. 15:14

Pécsi kórus énekel a londoni olimpián

A Szélkiáltó együttes, a pécsi bordalfesztivál, a kétszeres olimpiai győztes Bartók Férfikar Lakner Tamás irányításával immár fogalom a honi kultúrában. A Bartók Férfikar most nekivág az igazi olimpiának is.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hegedűs, énekes, karnagy, koncertszervező, elméleti szakember. Mi a fontossági sorrend?

– Volt, aki azt mondta, hogy én azért csinálok mindent, mert szeretem magam megmutatni. Ez igaz, de csak oly módon, ha mindezt csapatban, másokat kiemelve tehetem meg. Egyedül még szinte soha sehol nem szerepeltem.

– Kiből lesz jó karnagy? Pécsett ennek óriási hagyománya van; hogy tudott ide úgy betörni, hogy a Bartók Férfikart két olimpiai győzelemig is elvezette?

– Talán a kettős énemnek köszönhető. Én akkor is egy kicsit tanár vagyok, amikor a gyerekeknek játszunk a Szélkiáltóval, és akkor is zenész, amikor a művészeti karon tanítok. Amit csinálok, az felerészt pedagógia, felerészt művészet. No és egy kis népművelés is, amit a szüleimtől örököltem, akik falusi tanítók voltak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Valóban szeretem magam megmutatni, de csak másokkal, csapatban”
[/caption]

– Hány koncert fér bele évente a feszített tempóba?

– Tavaly százkettőt számoltam, de ha az ifjúsági ismeretterjesztő programokat is ideveszem, akkor minden második nap felléptem. A legközelebbi elkötelezettségünk a Bartók Férfikarral, hogy július 7-én Londonban a Royal Festival Hallban az olimpiai felvezető műsorban szerepelünk. A világ másfél tucat férfikórusának mintegy nyolcszáz énekesével lépünk fel együtt, és Carl Jenkins vadonatúj olimpiai kantátáját adjuk elő. Magyarországról csak mi leszünk ott, de Európából is csupán két kart hívtak meg.

– És mi van a Szélkiáltóval?

– Nagyon jó a visszhangja az utolsó, Márai-lemezünknek. Kétharmadrészt pedig elkészült egy újabb album is, Himnusz a borhoz címmel. Balassitól József Attiláig az ideillő klasszikus verseket zenésítettük meg.

Sárvárról érkezett

LAKNER TAMÁS Sárváron született 1954-ben. Kőszegen érettségizett, a Pécsi Tanárképző magyar–ének szakán szerzett diplomát, majd karvezetőként elvégezte a Zeneakadémiát. 2005-ben doktorált, s elismerései közül a Liszt-díjra a legbüszkébb. A Szélkiáltó együttest 1974-ben alapította, a Bartók Béla Férfikar irányítását 1980-ban vette át. Nős, Zsófi lánya 31, Péter fia 23 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!