Kultúra

2014.08.21. 18:07

Pécsi Nemzeti Színház: sláger lehet a Pán Péter, a Carmen, a Csiksomlyói passió

Amióta Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, megváltozott az évadnyitók forgatókönyve. Az augusztus 20-át követő első munkanapon szervezett társulati találkozóhoz mindig hozzákapcsolják egy közönségbarát színházi beruházás átadását is.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A színház homlokzatát és erkélyét újították fel 2011-ben, majd itt rendezték az országos színházi évadnyitót, tavaly a balettosok szintjének átalakítása és bemutatóterme volt az újdonság, pedig arról a 25 millió forintos projektről számoltak be, mely az országban egyedülálló, egy térbe nyíló jegypénztárt és szervezői irodát hoz létre, valamint elegáns formatervezett előteret és bejáratot kap a kamaraszínház is.

A munkák javában zajlanak, és az évad első premierjének napján, az Én és a kisöcsém kőszínházi bemutatóján, szeptember 26-án veheti birtokba a közönség a modern kiszolgáló létesítményegyüttest. Addig pedig a jegy - és bérletárusítás a nagyszínház előcsarnokában lesz. Azért is nagy szűkség volt erre, mert az elmúlt négy év során csaknem a duplájára, 64 ezerről 120 ezerre nőtt a teátrum nézőszáma. Emellett a jegypénztárban a Kodály Központ, a Zsolnay-negyed programjaira is kínálnak belépőket, szóval ideje volt egy korszerűen felszerelt jegyirodával fogadni az érdeklődőket.

Az évad műsorát illetően hat nagyszínházi és hat kamaratermi bemutató lesz, s az utóbbi időszak hagyományainak megfelelően csaknem minden darabot más-más rendez. A program újdonsága, hogy ismét jön egy musical bemutató, a Pán Péter története a család minden tagjának látványos zenés vidám kalandos játékot kínál. Erősödik a zenei vonal még egy területen, az évadban ugyanis két opera is műsorra kerül: a Don Giovanni és a Pomádé király új ruhája. 

Figyeltek a jeles ünnepekre is, a Pán Péter karácsonyi meglepetés lesz, a Csiksomlyói passiónak pedig a húsvéti időszakban látható a premierje.  A balett társulat ugyancsak két klasszikus előadással jelentkezik: Bizet: Carmenje megy a nagyszínpadon, Orfeusz és Euridiké történetét a kamrateremben táncolják el. Prózában pedig jön mese, abszurd, Shakespeare-vígjáték és groteszk színmű is.

Milliárdos keret, 120 ezer néző

A színház a „nemzeti” minősítésének köszönhetően most jutott el arra a támogatási szintre, amivel a korábbi szabályozás szerint 2010-ben kalkulálhatott (az új évadra az állami támogatás 440 millió forint lesz, az önkormányzati támogatás pedig 280 millió forint). Ehhez jön a jegybevétel 200 milliója és a társasági adó felajánlások 117 milliója, vagyis mintegy egymilliárdos összegből gazdálkodik most a teátrum, de csaknem kétszer annyi nézőt kell az összegből kiszolgálnia, mint négy évvel ezelőtt.

Stenczer Béla Őrökös tag lett

A PNSZ Örökös tagjává választották tegnap Stenczer Bélát, aki korábban a színház szervezési irodáját is vezette, s kezdettől fogva a pécsi országos színházi találkozó egyik főszervezője és vezetője. Az Örökös tagok száma immár negyvenhez közelít, s ettől az esztendőtől kezdve a város kultúrával foglalkozó alpolgármestere adja át a színházigazgató javaslatára születő elismerést. Így a Városháza Emlékéremmel azonos mértékű jutalom (ez pillanatnyilag 200 ezer forint) is jár a díjhoz. Az Örökös tagság mindemellett elsősorban erkölcsi elismerés, és az kaphatja meg a művészek közül, aki legalább 25 éve tagja a színtársulatnak – műszaki dolgozók esetében 40 éves színházi munkaviszony a feltétele. Szomorú hír is érkezett, egy másik Örökös tag, Monori Ferencné súgó elhunyt a héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!