Kultúra

2014.02.06. 18:24

Pécsi világújdonság földrajztudósoknak

A világon is egyedülálló eszköz született a PTE Földrajzi Intézetében: egy olyan számítógéppel vezérelt terepasztal, mellyel a Föld belső és külső erőit is modellezni lehet. A projekt vezetőjét, dr. Pirkhoffer Ervint kérdeztük a berendezés különlegességeiről.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Talán a „Genezis” típusnév illene a legjobban a látványos berendezéshez, miután a folyók születését, a hegyek gyűrődését, a fennsíkok létrejöttét, a törésvonalak kialakulását is tökéletesen megmutatja.

– Miben egyedülálló ez a terepasztal?

– A világon a legnagyobb 4,5 × 3 méteres méretével, elsőként számítógépes irányítású, és a valóságos mozgásokat tökéletesen leképezi elektro­motorjai segítségével. Ezt úgy kell elképzelni, hogy képes visszaadni, amint emelkedik, vagy süllyed egy hegység, de láttatja azt is, hogy a folyók miként építik vagy rombolják a környezetüket.

– Azért itt technikailag is komoly dolgok láthatók!

– Nagyságrendileg tízmillió forintba került ez a prototípus. Még a felhasznált szemcsék is speciális paraméterekkel rendelkeznek, több mint egy tonna anyagot őröltettünk megadott méretre. Nyolc digitális kamera rögzíti a számítógéppel irányított mozgásokat az asztalon, aztán a felvételek alapján a teljes folyamat háromdimenziós képe is megalkotható. Az Egyesült Államokban van csak hasonló berendezés, ám kisebb méretben, mechanikus irányítással és számítógépes vezérlés nélkül.

– Mennyivel több ez, mint oktatási segédeszköz?

– Hogy kutatási célokra is igen jól hasznosítható. Például megmutatja hogy a környezeti hatások miként befolyásolják a hegyoldalon lezúduló víz vagy a folyók áramlását. Emellett fizikai kísérleteket illetően is mondanék egy alkalmazási lehetőséget: a hidak pillérei mentén az örvényképződésekről is pontos képet ad.

– Van rá érdeklődés a világpiacon?

– Ez egy nagyobb kollektívának háromévi munkája, amely e hétvégén készült el, és paraméterei, valamint az ára miatt versenyképes lehet mindenhol. Mindenesetre cseh és lengyel érdeklődés máris érkezett rá, s ha eladjuk, akkor rögtön neki­kezdünk egy még nagyobb megépítésének.

– Eszerint a földrajztanárnak az informatika a hobbija?

– Mindkettő a szakmám, a hobbim pedig a futás. Vonzanak a hosszabb távok, s ha készülök egy ilyen versenyre, akkor egy-két hónapon át napi 10-12 kilométert futok.

Meszesről indult, most habilitált docens

Pirkhoffer Ervin 1972-ben született Pécsett. A Meszesi Általános Iskolában tanult, majd az Apáczai Csere János Gimnáziumban érettségizett. A Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett földrajztanári diplomát 1997-ben, majd itt tanítva végigjárta az egyetemi oktatói pálya különböző fokozatait. Jelenleg habilitált egyetemi docens a PTE Földrajzi Intézet Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékén. Felesége közgadász, két gyerekük van, Bence 3 éves, Máté két és fél hónapos.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!