Kultúra

2010.03.10. 15:29

Pécsről szóló költemények versenyeznek

A legkedveltebb pécsi verseket keresi a Jelenkor Alapítvány a Művészetek és Irodalom Házával közösen. Arra kíváncsiak, melyik az a 15-20 költemény, amely a legközelebb áll az olvasók szívéhez, ízléséhez.

BAMA

„Mennyi a vers” – kezdi Pécsről szóló epigrammáját Halmai Tamás, és tényleg! Rengeteg költemény szól Pécs városáról. Janus Pannonius sokat idézett Egy dunántúli mandulafáról című versét vajon ebben a városban írta? Mert az biztos, hogy Weöres Sándor: Az éjszaka csodái-t igen, és Parti Nagy Lajos klasszikussá vált sora a „fél korsó hiány”, vagy Csordás Gábor Lvov Kertvárosi szonettje Pécsett született, ahogy Csorba Győző is sok versét írta Pécs ihletésében, vagy hogy napjainkban itt rója esti sétáit Bertók László, s hogy az Idegenvezető ciklusa is, vagy az emblematikussá lett Város neve is mind-mind Pécs-vers.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló Versben élő Pécs keretében háromtagú szakmai zsűri válogatta ki azt a 100 emblematikus, pécsi kötődésű költeményt, melyeket a Jelenkor oldalán olvashatnak az érdeklődők. A százas listából a legtöbb szavazatot kapott verseket a Költészet Napja programsorozatához kapcsolódóan április 12-én a Művészetek és Irodalom Házában, gálaműsoron - többek között Dunai Tamás, Kézdy György, Kiss Mari és Sólyom Katalin – adja majd elő.

Szavazni 2010. március 31-ig lehet, s akkor kiderül, ki áll a toplista élen. A „verseny” izgalmasnak ígérkezik, mert csak úgy sorakoznak a klasszikusok: Ányos Pál, Babits Mihály, Csorba Győző, Janus Pannonius, Weöres Sándor vagy Virág Benedek versei éppúgy megtalálhatók a százas listán, mint a kortársak: Bertók László, Csordás Gábor, Parti Nagy Lajos, Tolnai Ottó és fiatalabb pályatársaik: Balogh Robert, Halmai Tamás, Méhes Károly vagy Szakács Eszter. Vajon ki, kit fog megelőzni? Pillanatnyilag három Csorba Győző vers áll az élen, de a Bertók és a Parti Nagy rajongók sem tétlenkedtek…

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!