Kultúra

2016.04.28. 09:12

PEN a Zsolnayban, kis súrlódással

A ma induló Pécsi Egyetemi Napok szombatig zenével és szórakozók ezreivel tölti meg a Zsolnay-negyedet – a fesztivál építése azonban kritikát is kiváltott.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

Kezdődik a Pécsi Egyetemi Napok a Zsolnay Negyedben, ahol már másodszor kapott helyet az egyszerre 5-6000 fiatalt is befogadó fesztivál. A nemzetközileg elismert fellépők zenéje és az egyéb programok megtöltik a negyedet, az építkezés azonban súrlódásokat is okozott. Például két, péntek-szombaton itt rendezett konferencia szervezői is aggódnak, hogy az ide érkező vendégeiket méltó körülmények fogadják-e.

A Dunántúli Napló úgy értesült, a kultúrnegyedben működő egyetemi karok részéről kifogásolták, hogy egyes épületek bejáratainál a mobil vécék sorai akadályozzák a közlekedést. Mások panaszolták, hogy a színpad építéséhez fákat kellett kivágni.

Tény, hogy a negyed Gingko terén felállított nagyszínpad előtt üres két, korábban méretes díszfáknak helyet adó kavicsos ágy - amint az a cikkünk fenti képén is látható. Megkeresésünkre Gellai Gergő, az egyetemi hallgatói önkormányzat megbízásából megvalósuló PEN főszervezője megerősítette, hogy egy fát az építés miatt el kellett távolítaniuk, egy már korábban kipusztult – a hiányt pótolják. Az eltűnt fák egyébként a tavaly szintén itt zajló egyetemi fesztivál után lettek ideültetve, az elődeik ugyancsak útban voltak. A szervező szerint akkor kérték is a Zsolnay Örökségkezelőtől, hogy ne ültessenek ide fákat, hanem dézsás növényeket telepítsenek.

A mobil vécék egy részét éppen a Zeneművészeti Intézet bejáratához pakolták le, amikor ott jártunk. Itt és a szomszédos bölcsészkari épületben is konferenciát rendeznek péntek–szombaton, több mint 300 vendéget várnak. Gellai úgy reagált erre, hogy a kifogásokról hivatalosan nem értesültek, de jelzésünkre már keresik a megoldást. Hozzátette: korábban zenei helyszínként tervezték használni az egyik itteni tanszék auláját, de amikor a konferenciáról értesültek, visszaléptek.

A mobil vizesblokkokat a hatóságokkal egyeztetett terv szerint helyezik el, biztonsági okokból az elrendezésen már nem változtathatnak. Azt vállalni tudják, hogy egy mobil falat építenek elé.

ZsÖK: Sokkal több fát ültettek, mint amennyit ki kellett vágni

A fakivágásról és a mobilvécék telepítéséről szerdán megkérdeztük a Zsolnay Örökségkezelőt is, a válaszukat csütörtök délelőtt kaptuk meg.

Vincze Balázs ügyvezető válaszai:
A Pécsi Tudományegyetem városunk és intézményünk egyik legfontosabb, stratégiai partnere.
A 650 éves múltra visszatekintő intézmény hazai és külföldi hallgatói adják látogatóink jelentős hányadát, folyamatos megszólításukat kötelességünknek érezzük.
Éppen ezért örömmel támogattuk az universitas rendezvényét azzal, hogy a Pécsi Egyetemi Napokhoz helyszínt biztosítottunk.
Hangsúlyozzuk: nem a Zsolnay Örökségkezelő NKft. rendezvénye a PEN, a ZsÖK csak a helyszínt biztosítja. A rendezvény szervezője és lebonyolítója – amint az már a sajtótájékoztatón is elhangzott – az Est Cafe Kft.
A PEN építése, és az egységek elhelyezése kapcsán a ZsÖK nem kapott hivatalos megkeresést, kifogást nem emelt senki.
Két fa kivágására – bármilyen sajnálatos is, – de szükség volt a színpadfedés biztonságos építése és elhelyezése miatt. Ugyanakkor ezeket a rendezvény után – ahogy minden más esetlegesen változó elemet is – pótolni fogják, erre a rendezvény szervezőit szigorú szerződés köti.
A füvesített területeket alkalmi műanyagborítással védik, amit tavaly is alkalmaztak és a rendezvény után néhány nappal már eredeti állapotát mutatta a zöldfelület.
A zöldterület megóvására nagy hangsúlyt fektet a ZsÖK, az elmúlt években jelentős mennyiségű fát is ültettek a Zsolnay Negyed területén, többszörösét, mint amennyit ki kellett vágni, a faállomány tehát gyarapodik folyamatosan.
A mobil vizesblokkok alkalmi elhelyezése a szervezők részéről nyilván szükséges volt, hiszen a rendezvény szervezői csak így tudtak gondoskodni egyidejűleg 5-6 ezer ember szükségleteinek megoldásáról.
A PEN ugyanúgy az egyetem hatókörébe tartozó és annak kezdeményezésére létrejött rendezvény, mint azok a konferenciák, amelyeket a mobil WC-k esetlegesen zavarnak. Újra hozzátesszük azonban, hogy a PEN építése, és az egységek elhelyezése kapcsán a ZsÖK nem kapott hivatalos megkeresést, kifogást nem emelt senki. Arról nincs információink, hogy az egyetemen belül milyen információk áramlottak az említett témákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!