Kultúra

2009.12.03. 17:22

Péntektől Pécsi Advent

Mayer Mihály megyés püspök és Páva Zsolt, Pécs város polgármestere nyitják meg holnap a Pécsi Advent kulturális programsorozatát. Vasárnap adventi koszorú gyertyája lobban a Dóm téren.

DN

A Bazilika megtelik a kultúra jeles képviselőivel, a téren kézművesek kínálják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtős kalács illata. Ez a Pécsi Advent, amely holnaptól december 20-ig várja ingyenes, és igencsak színvonalas programokkal az érdeklődőket. Eckert Józsefné, a Pécsi Egyházmegye Rendezvényirodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy az idén a vásározók ismét a Sétatéren kapnak árusítási lehetőséget, és nem elkülönülve a Jókai téren. Így a kultúra és a gasztronómia találkozhat, együtt adva meg a várakozás idejének emelkedett hangulatát.

Nos, Eckertné szerint az advent eddigi hétesztendős története során olyan sem fordult elő, hogy szereplők, résztvevők, a kisiskolásoktól a művészekig bezárólag mint-mind önként jelentkezzenek, hogy minden díjazás nélkül szívesen fellépnének, műsort adnának, még St. Martin koncertjére sem kell belépő. Így aztán igencsak gyorsan összeállt a teljes műsornaptár.

Ebben kiderül, hogy  megközelítően hetven ingyenes műsort láthatnak, hallgathatnak meg az érdeklődők a Dómmúzeumban és a Székesegyházban. A műsorfolyam holnap 16 órakor a Stille Nacht című műsorral indul a Bazilikában, majd 19 órától a megnyitó ünnepség kezdődik Mayer Mihály megyés püspök és Páva Zsolt, Pécs város polgármesterének köszöntőjével.

 A nyitókoncertet immáron hagyományosan az EKF 2010 nagyköveteként a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar adja, a Liszt-díjas Neumayer Károly vezényletével, ott lesz a Bartók Béla Leánykar és a Mecsek Kórus Kertész Attila Liszt-díjas karnagy vezetésével, valamint az Eszéki Egyetem Vegyeskara, Antoaneta Radocaj-Jerkovics vezetésével. Jegyezzük meg, hogy Dómmúzeumban szombaton délután 2 órától a gyermekeket hívják csuhés kézműves-foglalkozásra és gyöngyfűzésre egy ajándékosztó Mikulás segítségével, 16 órától pedig a kortárs katolikus költészet lesz a téma, Bognár Attila szajki plébános, papköltő – az egyházmegye Millenniumi Himnuszának szerzője – részvételével.

A rendezvényiroda munkatársai bíznak abban, hogy sok gyerekes család látogat el a Dóm térre, ahol ismét megtekinthető majd a természetes anyagokból készült, ember nagyságú betlehem, mely a tervek szerint január 2-ig lesz látható majd. A mottó ma sem változott: „E rendezvénysorozattal nem csak a Bazilikát és annak terét akarjuk megnyitni, hanem az emberi szíveket is, melyek kell, hogy békességet és szeretetet sugározzanak minden jóakaratú és jó szándékú ember felé, hogy a jó jobbá, a rossz pedig jóvá válhasson.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!