Kultúra

2009.02.20. 14:01

Pink Floyd-titkok, bécsi kuplerájok

2010-ben lehullik a lepel a Pink Floyd-arculatról, s feltárul a múlt századelő bécsi kuplerájainak Schiele-féle képe, láthatjuk Alfons Muchának, a szecesszió egyik legérdekesebb művészének munkáit, és a cseh Jiri Pelclt, a világ egyik legkeresettebb iparművészét is megismerhetjük.

M.B.E.

Ha a 2010-es csúcsprogramok szóba kerülnek, akkor a képzőművészeti extrák között szinte kizárólag a Bauhaus-tárlatot emlegetik, valamint a Matisse és a Nyolcak bemutatóját. A pécsi származású bauhäuslerekről már sok szó esett, Matisse-t, a francia festőt sem igen kell külön ajánlgatni, a Nyolcak pedig a legjelentősebb magyar avantgard csoport a 20. század elejéről, mely Czóbel Bélát, Kerstok Károlyt és társait sorolta egy csapatba. Mindemellett a városi galériák, az intézményi kiállítóhelyek, a magánképtárak ugyancsak ragyogó kínálattal jelentkeznek az elkövetkező két évben. Például már idén Pécsre érkezik a Rippl-Rónai-gyűjtemény, 2010-ben pedig jönnek majd az osztrák Egon Schiele erotikus töltetű munkái, valamint Robert Capa fotói.

Lesznek a klasszikus legek mellett kortárs különlegességek is. Az egyik legizgalmasabb tárlatnak ígérkezik Storm Thorgerson grafikus, designer bemutatója. A név elsőre nem sokat mond, de úgy már érdekesebb a dolog, hogy ő tervezte az olyan legendás rockbandák arculatát, lemezborítóit, megjelenését, mint a Led Zeppelin vagy a Pink Floyd.

Gamus Árpád, a Pécsi Galéria és Vizuális Műhely vezetője lapunknak most beszámolt a 2010 decemberéig várható összes pécsi képzőművészeti bemutatóról. Csak ebben az esztendőben több mint száz időszakos tárlat nyílik a városban a Cella Septichorától a Parti Galérián át a Szivárvány Gyermekházig egytucatnyi helyszínen, így csak ízelítőként emelünk ki néhányat a várható különlegességek közül.

A nagy sorozat Lantos Ferenc pályájának sokrétű bemutatásával éppen most indult el, és a Pécsi Galériában még az idén láthatjuk a dadaista nyomokon haladó hannoveri Nádasdy János alkotásait, vagy a Zsolnay család tagjainak a festményeit, grafikáit, fotóit.  Bizonyára nagy figyelem kíséri majd az október végén nyíló Rippl-Rónai József-tárlatot is.

A Kisgaléria idei szenzációja minden bizonnyal az 1956-tól párizsi emigrációban alkotó Rozsda Endre-összeállítás lesz. A művészről tudni kell, hogy vannak képei a firenzei Uffizi képtárban és a párizsi Louvre-ban is. 2009 áprilisában érkezik Pécsre a World Press Photo kiállítás, júniusban pedig Fénygalaxisok címmel fényfestészeti alkotások emelik ki a világörökségi helyszíneket. A Természettudományi Múzeum ősszel a jégkorszakba röpíti a Mecsek élővilágát, májusban a Művészetek Házában pedig egyik legnagyobb ma élő alkotónknak, Bukta Imrének lesz tárlata. Októberben ugyanide a Bizottság együttesben elhíresült Fe Lugossy László munkái érkeznek, a magyar sajtófotók pedig novemberben láthatók.

A Parti Galéria nagy dobása júniusban egy kolozsvári összeállítás, szeptemberben pedig a világszerte elismert horvát podravinai naiv festők kiállítása, míg a Hatytyúházában már a jövő hónapban a pécsi festőkkel szoros kapcsolatban álló Munkácsy-díjas Halász Károly alkotásai kapnak helyet. Aztán ősszel ugyanide Valkó László művei érkeznek.

Az EKF esztendő kiemelt érdekességei

Európa eddigi kulturális fővárosainak legjobb képzőművészeti munkáiból nyílik jövő tavaszszal Pécsett tárlat, egy másik bemutatót testvérvárosaink kiemelkedő alkotóitól állítanak össze. A cseh Jiri Pelcl, a világ egyik legkeresettebb iparművésze ő sajáttervezésű bútorokat, használati tárgyakat, üvegkompozíciókat hoz Pécsre. A Lantos Ferenc-bemutató újabb neves térségi művészek életmű-tárlatával folytatódik, 2010 májusától novemberig Keserü Ilona, Bencsik István, Gellér B. István és Pincehelyi Sándor munkásságát ismerhetjük meg. A 19. századforduló legendás osztrák festőjének, Egon Schielének, és a szecesszió legérdekesebb művészének, Alfons Muchának, valamint a fotóművész Robert Kappának a tárlatát ugyancsak szervezik már, de a pontos időpontjuk még nem született meg. A rockvilág legnevesebb designere, Storm Thorgerson is elhozza lemezborítóit, többek közt a Dark Side of The Moonét is. Jön egy Ikon-kiállítás a Cella Septichorába, Csonka Károlynak, a pécsi fotóművésznek életművét is bemutatják, no és persze jön Matisse a Nyolcakkal, valamint a Bauhaus mesterei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!