Kultúra

2009.06.28. 12:28

PNSZ: a Caligula kimaradt, Parasztopera lesz

Két Mohácsi-rendezés foglalja keretbe a Pécsi Nemzeti Színház következő évadát: a társulat az Elveszett levéllel kezd, majd a Parasztoperával zár.

Mészáros B. Endre

Nem rossz ómen, ha a Pécsi Nemzetiben az évadzáró és a szezonnyitó előadást Mohácsi János rendezi. Így kezdte ugyanis A képzelt beteg és az Istenítélet a pályafutását, aztán jókora díjeső lett az eredmény.

Most hasonló a forgatókönyv, szeptemberben, az új műsorsorozat első bemutatóját ismét Mohácsi János állítja színpadra, de az évad zárójátékát is ő viszi színre. Méghozzá két olyan darabot, amit a pécsi színházrajongók már jól ismerhetnek. Caragie Elveszett levelével kezd a társulat – ezt a művet a tavalyi Pécsi Szabadtéri Játékokon a Janus Egyetemi Színpad adaptálásában láthattuk –, majd a Parasztopera zárja a programot, amit korábban Pintér Béla társulata vitt POSZT-sikerre.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A képzelt beteg vígjáték – képünkön Stenczer Béla és Kovács Mimi – a következő évadban is műsoron lesz
[/caption]

Érdekesség, hogy tavaly Hamvai Kornél Hóhérok hava című művének nem sikerült a jogdíjáról megegyezni (a Portugál került be a műsorba helyette), most pedig a Parasztopera került képbe ugyanígy, mert Réthly Gábor rendezésében a Harcosok klubja filmadaptációt illetően adódtak jogdíjgondok.

A Mohácsi-bemutatókon túl is akadnak azonban izgalmas pillanatok a PNSZ-ben, tudtuk meg Balikó Tamástól, a színház igazgatójától. A hagyományoknak megfelelően a nyári játékok két új premierje is a kőszínházban folytatja pályafutását: a Légy jó mindhalálig musical (rendezője Csiszár Imre), valamint a Neil Simon-komédia, a Pletyka (r.: Balikó Tamás).

Emellett elkészül a pécsi változata a Budapesti Kamaraszínház Tordy Géza rendezte előadásának, O''Neill: Utazás az éjszakában című művének, sztárszereposztással, Kováts Adéllal, Balikó Tamással, Pál Andrással és Zayzon Zsolttal. Megy majd a kalandos életű orosz szerző, Lev Birinszkij Bolondok tánca című abszurd politikai parafrázisa is Béres Attila rendezésében.

A Pécsi Balett nagy bemutatója a Giselle lesz, és egy kamaratáncesttel is jelentkezik a társulat, operából pedig Donizetti Boleyn Annája került be a repertoárba Somogyi Szilárd (ő rendezte az igen népszerű Leányvásárt a PNSZ-ben) színpadi elképzelései szerint. Szenzációsnak ígérkezik egy másik Csiszár Imre- bemutató is. A hatalom lélektanát A nép ellenségében ügyesen feltáró szakember most egy még klasszikusabb „hatalmi” darabhoz nyúl, Shakespeare: III. Richárdjához.

Megjegyezzük, hogy izgalmas lenne azokat a színműveket is műsorra tűzni, amelyek a Parasztoperával versenyeztek a programba kerülésért. Ugyanis alternatív lehetőségként Heinrich Böll: Katerina Blum elveszett tisztessége és Camus: Caligulája került még szóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!