Kultúra

2008.08.28. 07:41

PNSZ: egyre kevesebb a pénz

Drámai módon alakult a színház pénzügyi helyzete az elmúlt három évben. Egyre kevesebb a pénz és az ember, a társulat mégis erősödik.

Mészáros B. Endre

– A legnagyobb pécsi kulturális intézménytől vonták el a legtöbb pénzt, mi mégis kitűnően teljesítettünk a legutóbbi évadban. Például a POSZT-szerepléseket nézve hazai összevetésben a TOP5-be tartozunk – vázolta a közelmúlt eseményeit a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitó ülésén Balikó Tamás igazgató.

Kiderült, hogy vergődnek a művészek, a honi kereseti listán egyre lejjebb kerülnek. Négy éve még tucatnyi premiert hozott egy új évad, most már csak tízet, s azon gondolkodnak, hogy a hétfői szünnap mellett havonta egy vasárnap sem tartanak ezután előadást. De más költségkímélő megoldást is alkalmaznak. Így két nyári bemutató is bekerült a kőszínházba, Szegedről pedig jutányosan, 2,5 millió forintért (eredetileg 7,5 millióba került) megvásároltak egy komplett operát.

– Hogy mi lenne a valós költségvetése a PNSZ-nek? – kérdez vissza a direktor. – Nos jelenleg 600 millióból gazdálkodunk, s minden vidéki színház jobban áll ennél. Debrecen 250, Győr 400, Szeged pedig 600 millióval van fölöttünk. A tisztességes bérekhez és munkához az egymilliárdos összeg lenne a reális.

Idén parlament elé kerül az új színháztörvény, mely állítólag javít majd a teátrumok pénzügyi helyzetén. A gond az, hogy mindinkább a szponzorokra kell támaszkodniuk, ugyanakkor a nagyvállalatok adókedvezmények hiányában egyre jobban visszafogják a kultúrának szánt forintjaikat. Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere sem biztatta az évadnyitón az egybegyűlteket, úgy fogalmazott, a város összes intézményében újabb megszorítások várhatók, mert évi 3 milliárdos hiányt kell tovább faragni. Miközben rohamosan közeleg 2010, amikor Európa Kulturális Fővárosa leszünk.

Jegybevételek

A nézők is segíthetnek a színháznak. Ettől az évadtól ugyanis húsz százalékkal megemelték a jegyárakat (mostantól 1200 a karzati és 2400 forint a többi jegy). A jegy- és bérleteladásokból legutóbb 127 millió forint volt a bevételük. 150 millió forintra nőhet most ez a tétel, de a vezetők az inflációt és a nézőcsökkenést is beiktatva csak 130 millióval kalkulálnak. Ha nem sikerül „törvényes” úton megoldani a gondokat, akkor csak a jelenleginél négyszer drágább jegyekkel válhat gazdaságossá a színjátszás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!