Kultúra

2016.01.15. 18:57

POSZT: Bruce Willist is elhozná Pécsre az új ügyvezető

A Magyar Teátrumi és a Magyar Színházi Társaság egyaránt Magyar Attila pályázatát fogadta el a Pécsi Országos Színházi Találkozó további menetére. Arról kérdeztük a gazdasági szakembert, hogy milyen új elemekkel bővül a fesztivál, mert a pályázat világsztárok érkezését is ígéri.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Gazdasági cégeknél dolgozott több mint másfél évtizeden át. Mikor váltott a kultúrára?

– Az elmúlt három évben a baranyai múzeumok gazdasági vezetője voltam, tavaly márciustól pedig a Zsolnay Örökségkezelő NKft. gazdasági vezetője vagyok. A POSZT ügyvezetői teendőit a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-nél végzett munkámmal párhuzamosan fogom ellátni. A város kulturális életében mozgó gazdasági szakemberként azt gondoltam, talán jót tesz a színházfesztiválnak, ha egy szakmán kívül álló segíti a színházi emberek és a tulajdonosok munkáját, ezért indultam az ügyvezetői pályázaton.

– Kik a társai?

– Szűcs Gábor színész, rendező, a Mozaik Művészeti Egyesület vezetője, valamint Kővári Zsuzsa, a budapesti Zöld Pardon korábbi vezetője. Előbbi művészeti vezetőként, utóbbira fesztiválszervezőként számítok.

– Mi a megoldása a szakmai viták lecsillapítására?

– Azt gondolom, hogy az a konszenzus, amely támogatta a kinevezésemet, és melynek megteremtésért Pécs városa igen sokat tett az elmúlt hetekben, az egy nagy lehetőség arra, hogy a POSZT új lendületet kapjon, hogy a találkozó végre ne a botrányokról, hanem a sikerekről szóljon. A pályázatomban vállaltam, hogy létrehozunk február 20-ig egy 17 fős tanácsadó testületet, melyben a tulajdonosok és a szakmai szervezetek delegálnak tagokat. Ez a társaság fogja eldönteni és alapelvekbe foglalni a legfontosabb színházszakmai kérdéseket, a versenyprogram kiválasztását, a zsűri tagjainak kijelölését és a díjazást. A jövő évi válogatásról döntenek elsőként, de május 31-ig a zsűrizés szabályait is meghatározzák.

– Az egyik fő célkitűzésük a  fiatalok bevonása az OFF-programokba.

– Színházi akadémiák nemzetközi találkozóját tervezzük, és a fesztivált egy helyre visszük, a Zsolnay-negyedbe. Most még a része lesz, de 2017-ben már a tíznapos POSZT kiegészül az akadémiák találkozójával. A későbbiekben pedig a díjkiosztó után rájátszásként újabb pár napos fesztivál következik, összességében 15 naposra bővülhet a programsorozat.

– Egy alkalommal a POSZT idején a bor és ételek utcáját elvitték a negyedbe a Sétatérről, ami nagy felháborodást eredményezett.

– A sétatéri program most is csak a POSZT után indul be, ebben mindhárom tulajdonos egyetértett.

– Az igazgatói pályázatában Adele-koncert, Bruce Willis és Hugh Laurie (Doktor House) zenekarának fellépése szerepel tömegvonzó rendezvényként. Miből lesz erre pénz?

– A pályázatban szerettünk volna egy jövőképet bemutatni, amelynek része, hogy neves hazai és külföldi előadókat is szeretnénk Pécsre hozni, ezzel is erősítve a színházi találkozót és Pécs város kulturális kínálatát. Mivel az idei év előkészítése már előrehaladott, január közepét írunk, így a vállalásunk ezen része a jövő évtől tud majd megvalósulni, azonban idén is készülünk új programelemekkel! A városi és a kormányzati támogatás mellett pedig több szponzorral, és saját bevétellel is számolunk.

– Szó esik a pályázatban musicalekről, szórakoztató és gyerekdarabok Pécsre hozataláról is.

– Ez is a szakmai testület döntésének függvénye. Az máris bizonyos, hogy a Kodály Központ továbbra is szerepel a programhelyszínek között.

Testnevelő és gyakorlott közgazdász

Magyar Attila 1967-ben született Salgótarjánban. Szülővárosában érettségizett a Bólyai János Gimnáziumban, majd 1991-ben elvégezte a Testnevelési Egyetem testnevelő és gyógytestnevelő szakát. 1996-ban a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán Budapesten, 1998-ban Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett diplomát. Tanított öt éven át a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a Cora, a Metro áruházláncoknál gazdasági munkaköröket töltött be itthon és Németországban, majd kisebb kereskedelmi vállalkozásokat irányított Kelet-Európában. 2013-ban került Pécsre a Janus Pannonius Múzeum gazdasági és műszaki vezetőjének. 2015 márciusától a Zsolnay Örökségkezelő NKft. gazdasági igazgatója, 2016 januárjától a Pécsi Országos Színházi Fesztivál (POSZF) Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Elvált, gyermekét egyedül neveli. Fia, Ádám (18) kéttannyelvű középiskolában harmadik osztályos Budapesten.

Címkék#POSZT#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!