Kultúra

2014.05.04. 19:51

Rengeteg érdeklődőt vonzott a Zsolnay Fesztivál

Kiemelkedő sikere volt a Zsolnay Fesztiválnak és az Egyetemi Napoknak: a vasárnap záruló, három+1 napos pécsi esemény programjain 23 ezer ember vett részt.

MTI

A napközbeni gyerek- és családi rendezvényekre mintegy 15 ezren, az esti, többségében teltházas koncertekre 8 ezren voltak kíváncsiak, a 23 ezerből 5 ezren tekintették meg a Zsolnay-negyed állandó kiállításait - írta az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., amely előzetesen 10 ezernél több látogatóval számolt.

Az örökségkezelő kiemelte: a látogatók 70 százaléka Pécsről és környékéről, továbbá baranyai városokból érkezett, de a Zsolnay-negyedben és a Kodály Központban zajló fesztivál az ország távolabbi pontjairól, s külföldről is sok érdeklődőt vonzott.

A fesztiválon 23 helyszínen 110 rendezvényen félezer fellépő várta a vendégeket, akiknek csak koncertből 38-at, családi és gyermekprogramból 41-et, közösségi rendezvényből 36-ot kínáltak. A programok közül mindössze négy maradt el az esős időjárás miatt. Hatalmas sikere a katalán művész, Joan Rovira által létrehozott kinetikus játszótérnek, a Sosemvolt Állatkert kreatív kézműves foglalkozásának, a Kerámia Festödének, az előadások közül a Zsolnay Szalonnak, a Füge Produkció és Dumaszínház közös előadásának, a Háy Come Beck című programnak, a Medence Csoport régi Zsolnay molinókat felhasználó táskavarró körének, az Amadinda, Presser Gábor és Karácsony János közös jubileumi koncertjének, a Halott Pénz, az Anna & the Barbies, s mások mellett a Supernem teltházas esti bulijainak volt - olvasható a közleményben.

Kitértek rá: a Zsolnay Fesztiválon a szórakozás mellett a résztvevők tájékoztatást kaphattak pályaválasztásról, és az egészséges életmódról. Lehetőség volt véradásra, a Pécsi Tudományegyetem diákjai egy teherautónyi tartós élelmiszert gyűjtöttek, majd adtak át a Vöröskeresztnek.

A szervezők közölték, hogy a vasárnapi ráadásnapon a Kodály Központban 19 órakor a Római vakáció örök klasszikusa látható Pelsőczi Réka rendezésében Cole Porter dalaival és neves művészek előadásában. Ugyanekkor tartják a Zsolnay Negyed E78-as termében a Basse Danse című improvizatív táncos-zenés előadást.

A Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat először tartották együtt, az örökségkezelő és a Pécsi Tudományegyetem összefogása a két intézmény nyitottságát, fontosságát hivatott hangsúlyozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!