Kultúra

2012.06.27. 16:48

Roxan az életben rátalált Cyranóra

Lovas Rozi színésznőt ismerhetjük már a pécsi Gettó vagy Oscar előadásokból, a Siklósi Várszínház pénteki premierén pedig a Cyranónak lesz a női főszereplője. De a legerősebb baranyai kapocs, hogy Vajszló mellett él négy éve, Balikó Tamás párjaként.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Rozi vagy Rozália?

– Rozinak hív már mindenki, bár én sokáig idegenkedtem tőle. De azért remélem, a Roxan név is emlékezetes marad az új siklósi bemutató után. Egyébként színész se lettem egykönnyen, féltem a pálya kiszolgáltatottságától. Kitűnőre érettségiztem, volt más út, de végül minden a pódium felé irányított.

– Élsportoló is lehetett volna.

– Tizenhat éves koromig versenyszerűen teniszeztem, voltam Budapest-bajnok és a korosztályomban a negyedik a ranglistán. De nem vállaltam az ezzel járó kötöttségeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Nem az a fontos, hogy valaki szép vagy okos, csak legyen kisugárzása”
[/caption]

– Roxanként a kívül-belül tökéletes férfit keresi?

– Egy vadóc, szenvedélyes hölgyről van szó, aki egy jóképű, fiatal srácba szeret bele, de valójában Cyrano intellektusa hódítja meg. Nekem nehéz volt az azonosulás, mert idegen tőlem a meghódíttatás ilyenforma kikövetelése.

– Cyranóval, vagyis Balikó Tamással az életben egy párt alkotnak. Ott mi a kapocs: a tartalom vagy a külső?

– A kaposvári egyetemen ismerkedtünk meg négy éve, s nálam ez nem úgy működik mint Roxannál, hogy azért szeretlek, mert szép és okos vagy, hanem azért szeretlek, mert Te vagy, olyan a kisugárzásod, ami számomra vonzó. A korkülönbség miatt persze megtalálnak olyanokkal, hogy biztos előrébb akarok így jutni. Nos, a pályánk egymástól teljesen függetlenül mozog, én például jövőre elsősorban Miskolcon játszom majd, idén meg pesti teátrumokban kaptam felkéréseket. Siklóson pedig beszálltam én is, mert segíteni szeretnék neki, hiszen fantasztikus, amit itt csinál, a semmiből alkotott művészi értéket.

Diploma után

LOVAS ROZI Budapesten született 1986-ban. A XII. kerületben nőtt fel, a Városmajori Gimnáziumban ének szakos osztályban érettségizett, s itt lett színjátszó is. Az ELTE-re járt olasz–filmművészet szakra, majd felvételizett a Kaposvári Egyetem színművészeti szakára és ezt folytatva a héten kapja meg a diplomáját. Balikó Tamás színművésszel, a Siklósi Várszínház ügyvezetőjével egy Vajszló melletti erdészházban élnek négy éve.

Címkék#Vajszló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!