Kultúra

2010.04.18. 11:59

Rudán Joe: Pokolgép után újra Coda

Gyógyszeres kezelés és sörözés szerencsétlen kombinációja tette fel az i-re a pontot - és váltak külön Rudán Joe és a Pokolgép útjai.

Mészáros B. Endre

Két évtizedes közös játék után szétvált az útja a Pokolgépnek és Rudán Joe-nak. A zenekar április 13-án közleményt adott ki honlapján: „Úgy döntöttünk, hogy nem kívánunk a továbbiakban együtt zenélni és – egymást és a közönséget tiszteletben tartva – elválnak útjaink.” Ugyanitt olvasható, hogy április 10-én az együttes a színpadra lépés pillanatában lemondta egy előadását Szolnokon: „Nálunk jobban senki sem sajnálja, hogy egy ember miatt – nem az első esetben – kénytelenek voltunk a koncert kezdési időpontjában lemondani a fellépésünket, mert nem lettünk volna képesek a Pokolgép nevéhez és közönségéhez méltó koncertet adni.”

Most tehát új énekest keres a metálbanda, mi pedig a kozármislenyi illetőségű Rudán Joe-t arról kérdeztük, mi vezetett valójában a szakításhoz.

– Egy műtét utóhatásai jelentették a közvetlen okot – számolt be a történtekről Rudán Joe. – Egy daganatot operáltak ki a nyakamból, és a beavatkozást követően több napig erős gyógyszereket kaptam. Hozzátenném, én sem vagyok egy matyó hímzés, a koncertet megelőzően sört ittam a gyógyszerekre, és úgy vélték a többiek, hogy jobban megártott a szokásosnál, bár véleményem szerint simán megcsinálhattuk volna a fellépést. Régebbi keletű ez a széthúzás, jó ideje nehezen értünk szót a próbák és a fellépések időpont-egyeztetését illetően. Nem könnyű ugyanis úgy összejönni, hogy én mindig innen utazom Baranyából, a többiek meg együtt vannak Budapesten. Másrészt annak sem örült a csapat, hogy beindítottam az akusztikus formációmat, amellyel igen sok felkérést kapunk. Úgy érzem, kifáradt ez a kapcsolat, másrészt én sem szeretnék már túl az ötödik ikszen mindig csak metált siko-nyálni. Nincs harag, megy ki-ki a maga útján.

Hogy Rudán Joe merre halad, arról így összegzett.

– A Mobilmániát két éve hoztuk össze, s a fiúkkal ezután is járjuk az országot, a pécsiekkel majd a Rockmaratonon találkozunk. Az akusztikus összeállításunkkal pedig a hétvégén Harkányban, Barcson koncerteztünk, s májusban Szekszárdon, Szigetváron folytatjuk a turnét. Ősszel pedig az a terv, hogy újra összeáll a Coda, s felfrissítjük a Zeppelines repertoárt.

Több mint harminc éve a rock élvonalában

Rudán József 1963. június 5-én született Pécsett. Már középiskolás korában basszusgitározott, illetve énekelt amatőr zenekarokban: 1978-as kezdettel megfordult az Ewerest, a HGM – az első Deep Purple próbálkozások –, a Morris, a Signál, a Spirál, a Hendrix Memory Band, a Jet, a Candy, az Alfa, a Griff zenekarokban. A Coda nevű zenekart 1988-ban alakította meg, amely elsősorban régi feldolgozásokat – Led Zeppelin, Deep Purple, Rainbow, Whitesnake – játszott, de saját számokat is írtak. Ez a zenekar kisebb szünetekkel azóta is működik.

Aztán 1990-ben, amikor a Pokolgép együttes Kalapács helyére új énekest keresett, őt ajánlották Kukovecz Gábornak és Pazdera Györgynek. A Pokolgép akkori tagjai lejöttek Pécsre egy Coda- koncertre, és a hallottak után rögtön elhívták a zenekarba. Ő ment is, azzal a feltétellel, hogy a Codát semmiképp nem adja fel. Ebben az időben hívták énekesnek a Moby Dick együttesbe is, ám ezt már nem vállalta el. A Pokolgépnek húsz éven át volt az énekese, bár a metálbanda pályafutásában is volt egy négyesztendős leállás.

Rudán Joe az ezredfordulót megelőzően újabb elutasíthatatlan felkérést kapott: meghívták a P. Mobilba énekelni, ahol 1997–2007 között szerepelt. Amikor pedig a banda többfelé szakadt, az egyik legstabilabb utód, a Mobilmániában folytatta az éneklést. Játszott közben az Atilla című rockoperában is, és nagy szerepe van a Rockmaraton fesztivál pécsi honosításában, évenkénti megszervezésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!