Kultúra

2011.03.04. 07:25

Szenzációs ókeresztény leletet találtak Pécsett

A Rózsakertben a Cella Septichorához hasonlítható, háromkaréjos ókeresztény kápolna nyomára bukkantak a régészek, de pénz híján, még nem tárták fel a területet. Az objektum a világörökség slusszpoénja lehet.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Az elmúlt évek pécsi és baranyai régészeti feltárásait bemutató kiállítás nyílik ma a Cella Septichora Látogatóközpontban. Itt fogják bejelenteni azt is, hogy a Pécsi Székeskáptalan tulajdonában lévő Rózsakertben – ahol vendéglátóhely nyílt volna –, a terület kutatása közben egy újabb, eleddig nem ismert ókeresztény kápolnára bukkantak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szakértők szerint így nézhetett ki a fellelt háromkaréjos kápolna
[/caption]

Bár még nem tárták fel teljesen, és a közvetlen környékét sem vizsgálhatták, több mint valószínű, hogy nincs tévedés, hiszen a feltárt terület a római időkből való temető része, s annak alapján, amit eddig mutatott magából, nehéz volna a szakmai hipotézist vitatni.

Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze, a feltárás vezetője szerint esetünkben egy újabb, észak–déli tájolású, háromkaréjos sírkápolna alapjai bontakoztak ki a terület régészeti feltárása során. A kápolna téglalap alaprajzú központi terét keletről, északról és nyugatról egy-egy félkör alaprajzú úgynevezett apszis, azaz fülke, délről pedig egy kis narthex – előcsarnok – határolta. A földfelszín feletti kápolna alatt kriptát alakítottak ki, amelyben alighanem olyan szép falfestményeket találhatunk – ha nem szebbeket –, mint amelyeket a már ismert sírkamrák mutatnak.

Várható továbbá, hogy ismert vértanú/vértanúk sírjára bukkanhatunk, bár nem valószínű, hogy a sírokat ne bolygatták volna meg korábban, hiszen például az épület északi apszisát a hódoltság kor időszakában elbontották, teljesen kiszedték.

A feltárás folytatása pénz hiányában kétséges, mindenki számára világos azonban, hogy a világörökségi környezet parancsa mindennél előrébb való. A felfedezés nyomán alighanem végleg el kell vetni azt a tervet, miszerint a Rózsakertből vendéglátó-helyet kellene csinálni. A szakemberek szerint bármilyen módon – pályázati segítséggel – elő kellene teremteni a terület kutatási költségeit, és a háromkaréjos kápolnát a világörökségi helyszínekhez kellene kapcsolni.

Ráleltek az első keresztény bazilikára is

A régészeti kutatómunka egy másik érdekessége, hogy alighanem megkerült a pécsi ókeresztény bazilika is. Mint arról tavaly nyáron beszámoltunk, egy biztosító szeretett volna építkezni a Jókai utca és a Rákóczi út sarkán lévő telken, a Baranya Megyei Bíróság szomszédságában. Irodaháznak nem, de a múlt kutatásának szempontjából jól választottak: mind ez idáig ugyanis nyitott kérdés volt a város ókeresztény bazilikájának helye és annak megléte. Tóth Zsolt régész, a feltárások vezetője elmondta: az egyik leglogikusabb helynek a római városközpont, a fórum területe tűnt eddig is, és most ugyan nem százszázalékos bizonyossággal, de ezt az elgondolást régészetileg is sikerült valószínűleg alátámasztani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A régészek szerint így nézhetett ki az egykori római bazilika, amelyet valószínűleg megtaláltak a Rákóczi-Jókai saroktelken
[/caption]

A korábbi pogány bazilika területén, az északi tartópillérsor vonalában előkerült egy falszakasz, amely az ókeresztény bazilika déli fala lehetett. Az ásatási terület jól látszik, ha arra sétál az ember. Ez az objektum a fallal körülkerített késő római Sopianae központi részén, a feltételezhető fórum déli oldalán volt.

A bazilika teljes feltárásához és környezetének megkutatásához nincsen pénz, de bizonyára akad majd. Információink szerint a területről a biztosító valószínűleg lemond, és visszaadja városi tulajdonba. A döntés érthető.

Mindemellett további érdekesség, hogy ismerté vált a római város 4. század elején épült pogány bazilikája is, amelyet nagyrészt fel is lehetett tárni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!