Kultúra

2012.09.13. 14:19

Szeptember idusán látogatható csak a Középkori Egyetem

Hivatalosan csak jövő áprilistól látogatható, szombaton néhány órára mégis kinyit a nagyközönség előtt Magyarország első egyetemének felújított épülete Pécsen.

DN

Közép-Európában a 14. század közepén létesültek az első egyetemek: 1348-ban Prága, 1364-ben Krakkó, 1365-ben Bécs jelzi az alapítások sorát. Megjelenésük városokhoz kötődő tendencia volt, amely vonulathoz csatlakozott 1367-ben a középkori magyar királyság fénykorát jelző Nagy Lajos király.

Az egyetemek létrejöttét levélváltások és követjárások  előzték  meg,  a pápa ugyanis körültekintően kívánt eljárni és meggyőződni arról, hogy az egyetemalapítás színhelyéül választott települések valóban megfelelnek-e a kívánt feltételeknek. Figyelembe vették  az  egyházi  méltóságok  állásfoglalását éppúgy, mint a király és a város által a tanárok és diákok számára felajánlott privilégiumok körét.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az 1967-ben kezdődött ásatások tártak fel egy épületet a várfal és a Székesegyház között, amely oktatási célokat szolgálhatott
[/caption]

V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-jén, Viterbóban írta alá a pécsi alapítólevelet, mellyel az első magyarországi egyetemi szintű tanulmányokra szolgáló intézmény jött létre. Elemi jelentőségű királyi törekvés volt, hogy az állami és egyházi élet szervezéséhez, működéséhez magas szinten képezzenek szakembereket.

Pécsett a 600 év múlva, 1967-ben kezdődött ásatások feltártak egy épületet a várfal és a Székesegyház között, amely oktatási célokat szolgálhatott. Ennek során megállapítható volt, hogy az építkezés a 14. század derekán zajlott, az ásatáskor előkerült címer pedig megerősítette, hogy az építtető személye az egyetemalapításban fontos szerepet játszó Vilmos püspök.

A közelmúltban befejezett kutatások, rekonstrukciós munkálatok nyomán válik látogathatóvá a pécsi középkori egyetem az érdeklődők részére 2013 áprilisában, de a 2012-es Kulturális Örökség Napjai keretein belül szeptember 15-én 10.00–13.00-ig is, kivételes programként. A feltárt objektum jelenleg építési terület, ezért ezen időpontban kizárólag az Aradi vértanúk útja felől közelíthető meg a létesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!