Kultúra

2010.12.27. 20:52

Szilveszteri vacsora: szűkösebb lehetőségek

Olyan nem létezik, hogy a nagyon elszántak ne tudnának akár 31-én délelőtt is foglalni helyet maguknak szilveszter estére, idén azonban szűkösebbek a lehetőségeik.

Babos Attila

Bizonyára idén is sokan vannak, akiknél majd csak csütörtökön, netán pénteken dől el, hová is mennek szilveszterezni. És nem csak a legnépszerűbbnek számító házibulikról, családi, baráti összejövetelekről beszélünk, hanem meghirdetett szilveszteri mulatságokról is. Vendéglátósokkal folytatott hétfői beszélgetéseinkből az is kiderült, hogy vannak még szabad helyek itt-ott, ám a legtöbb étteremben már kitehetik 31-ére a megtelt táblát.

A szórakozóhelyekre, diszkókba szervezett partikra viszont szabad a belépés este 10-11 órától, még ha előtte tartanak is zártkörű vacsorát. Érdekes jelenség mindemellett, hogy több neves étterem is zárva lesz 31-én, illetve egyre többen mondták, hogy olyan zártkörű rendezvényük lesz, amelyre törzsvendégeik köréből toborozták a résztvevőket, külön meghívással.

Összességében elmondható, hogy idén tudatosabban és korábban foglalták le Pécsett a szilveszteri helyeket, mint máskor. Egyesek szerint azért, mert tavaly többen olyanok is otthon maradtak a spórolás miatt, akik szokásosan étteremben mulatoznak év végén.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több étteremben lesz zártkörű rendezvény, amelyre a törzsvendégek köréből toborozták a résztvevőket
[/caption]

Sok helyen döntöttek úgy az étterem-tulajdonosok, hogy svédasztalos vacsorát kínálnak, illetve hogy korlátlan étel- és italfogyasztással csábítják a vendégeket. Utóbbiak ára a 12–15 ezer forintot is eléri személyenként. Egyébként 3500–4500 forintért is vacsorázhatunk, az átlagos indulóár 6000 forint körül van, de tízfogásos kóstolóvacsorát, borokkal kísérve is kifoghatunk 13000 környékén.

Legalább három fogást mindenütt adnak, és a lencse és a malacsült közül az egyik biztosan része valamelyik menünek – általában két ételsort is kínálnak a séfek. Jellemző ugyanakkor az is, hogy a vegetáriánusokra általában külön nem gondolnak, és hogy a babonák ellenére több helyen fogyaszthatunk halat is.

A Dunántúli Napló keddi számában olvashat a villányi pincékben, fogadókban és harkányi szállókban elérhető lehetőségekről.

Csötönyi Norbert mixer szilveszteri italajánlója

Az ország legjobb bártenderének is megválasztott pécsi mixer, Csötönyi Norbert több, otthon is elkészíthető koktélt is ajánlott szilveszterre.

Free-Driver: Csipkebogyó tea

- eperszirup (ami helyettesíthető eperszörppel)

- citromlé - ízlés szerint,a frissen facsart jobb

- díszités: eperszeletek, citromhéjspirál

A csipkebogyó teát elkészítjük, majd kihűtjük. Eperszirupot teszünk a longdrinkes pohárba (ügyeljünk rá hogy ne túl sokat, különben édes lesz), valamint hozzáadjuk a citromlevet. Feltöltjük a poharat jéggel, majd rátöltjük a csipkebogyó teát. Pár szelet epret teszünk az italba és elkeverjük. Kellemes frissítő, a nap bármely szakában fogyasztható.

Mello Bello

- 4 cl vodka

- 1 szelet sárgadinnye

- 1,5 dl frissen facsart mandarinlé

- sárgabarack szirup, ami sárgabarack szörppel helyettesíthető

- díszítés: sárgadinnye, ribizli

Az alapanyagokat jéggel turmixgépbe töltjük, majd rövid ideig (30 mp) turmixoljuk. Az elkészült italt longdrinkes vagy viszkispohárba töltjük. Sárgadinnye kockával és ribizlivel díszítjük. Étkezés utáni parti ital.

Vodka Cotta

- 4 cl vodka

- 1 cl kókusz szirup

- 2 cl tejszín

- 1 cl erdeigyümölcs-szirup, ami helyettesíthető eper- vagy málnaszörppel

- díszítés: physalis vagy eperszelet

Az alapanyagokat az erdeigyümölcs-szirup kivételével shaker-ben, azaz rázópohárban alaposan összerázzuk. Az erdeigyümölcs-szirupot az Y-pohár aljára öntjük, és egy szívószál segítségével csíkokat húzunk a pohár falára, tetszés szerinti mennyiségben. Az elkészült italt beletöltjük a csíkozott pohárba, és physalissal vagy félbevágott eperrel díszítjük. Étkezés utáni ital, amely tökéletes zárása lehet az estének.

Unifrappé

- 2 cl whisky

- 2 cl whisky krémlikőr

- 2 cl kávélikőr

- 1 cl csokoládészirup

Az alapanyagokat a csokoládészirup kivételével jéggel rázópohárban alaposan összerázzuk. A csokoládészirupot az Y-pohár aljára öntjük, és egy szívószál segítségével csíkokat húzunk a pohár falára, tetszés szerinti mennyiségben. Az elkészült italt beletöltjük a csíkozott pohárba. Díszíteni nem szükséges. Koktélpartik nagy kedvence, és az urak is szívesen fogyasztják alkoholtartalma miatt.

Cremefine Coffe

- 2 cl Grand Marnier, ennek hiányában konyakot és narancslikőrt használjunk

- 2 cl Amaretto likőr

- friss presszókávé

- díszítés: tejszínhab, eperszeletek

Fogyasztható hidegen és melegen is egyaránt.

Melegen: az összetevőket old fashioned pohárba töltjük, és tejszínhabbal, eperszeletekkel díszítjük.

Hidegen: az alapanyagokat jéggel shakerben összerázzuk, majd old fashioned pohárba töltjük, tejszínhabbal, eperszeletekkel díszítjük.

Fogyasztható télen-nyáron, étkezések után.

St.Champagne

- 5 db friss eper

- 3 cl eperszirup (helyettesíthető eperszörppel)

- 4 cl narancslé

- 8 cl pezsgő (száraz)

- díszítés: narancsspirál, eperszeletek

Az alapanyagokat a pezsgő kivételével turmixgépben törtjéggel összeturmixoljuk, majd az elkészült italt pezsgőskehelybe töltjük, és a pezsgőt rátöltjük. Bárkanállal elkeverjük. Narancsspirállal vagy eperszeletekkel díszítjük.

Happy New Year Pécs

- 2 cl feketeszeder likőr

- 2 cl papaya szirup

- 1 cl Martini Rosato

- 6 cl száraz pezsgő

- díszítés: cirtomspirál

Az alapanyagokat a pezsgő kivételével keverőpohárban jéggel keverjük el, majd az italt töltsük pezsgőspohárba, és töltsük fel jéghideg száraz pezsgővel, díszítsük citromspirállal. Ezzel az itallal kívánok minden kedves olvasónak Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet!

<!-- Szilveszteri vacsora: szűkösebb lehetőségek Olyan nem létezik, hogy a nagyon elszántak ne tudnának akár 31-én délelőtt is foglalni helyet maguknak szilveszter estére, idén azonban szűkösebbek a lehetőségeik. Babos Attila Csötönyi Norbert mixer szilveszteri italajánlója Az ország legjobb bártenderének is megválasztott pécsi mixer, Csötönyi Norbert több, otthon is elkészíthető koktélt is ajánlott szilveszterre.

Free-Driver: Csipkebogyó tea

- eperszirup (ami helyettesíthető eperszörppel)

- citromlé - ízlés szerint,a frissen facsart jobb

- díszités: eperszeletek, citromhéjspirál

A csipkebogyó teát elkészítjük, majd kihűtjük. Eperszirupot teszünk a longdrinkes pohárba (ügyeljünk rá hogy ne túl sokat, különben édes lesz), valamint hozzáadjuk a citromlevet. Feltöltjük a poharat jéggel, majd rátöltjük a csipkebogyó teát. Pár szelet epret teszünk az italba és elkeverjük. Kellemes frissítő, a nap bármely szakában fogyasztható.

Mello Bello

- 4 cl vodka

- 1 szelet sárgadinnye

- 1,5 dl frissen facsart mandarinlé

- sárgabarack szirup, ami sárgabarack szörppel helyettesíthető

- díszítés: sárgadinnye, ribizli

Az alapanyagokat jéggel turmixgépbe töltjük, majd rövid ideig (30p) turmixoljuk. Az elkészült italt longdrinkes vagy viszkispohárba töltjük. Sárgadinnye kockával és ribizlivel díszítjük. Étkezés utáni parti ital.

Vodka Cotta

- 4 cl vodka

- 1 cl kókusz szirup

- 2 cl tejszín

- 1 cl erdeigyümölcs-szirup, ami helyettesíthető eper- vagy málnaszörppel

- díszítés: physalis vagy eperszelet

Az alapanyagokat az erdeigyümölcs-szirup kivételével shaker-ben, azaz rázópohárban alaposan összerázzuk. Az erdeigyümölcs-szirupot az Y-pohár aljára öntjük, és egy szívószál segítségével csíkokat húzunk a pohár falára, tetszés szerinti mennyiségben. Az elkészült italt beletöltjük a csíkozott pohárba, és physalissal vagy félbevágott eperrel díszítjük. Étkezés utáni ital, amely tökéletes zárása lehet az estének.

Unifrappé

- 2 cl whisky

- 2 cl whisky krémlikőr

- 2 cl kávélikőr

- 1 cl csokoládészirup

Az alapanyagokat a csokoládészirup kivételével jéggel rázópohárban alaposan összerázzuk. A csokoládészirupot az Y-pohár aljára öntjük, és egy szívószál segítségével csíkokat húzunk a pohár falára, tetszés szerinti mennyiségben. Az elkészült italt beletöltjük a csíkozott pohárba. Díszíteni nem szükséges. Koktélpartik nagy kedvence, és az urak is szívesen fogyasztják alkoholtartalma miatt.

Cremefine Coffe

- 2 cl Grand Marnier, ennek hiányában konyakot és narancslikőrt használjunk

- 2 cl Amaretto likőr

- friss presszókávé

- díszítés: tejszínhab, eperszeletek

Fogyasztható hidegen és melegen is egyaránt.

Melegen: az összetevőket old fashioned pohárba töltjük, és tejszínhabbal, eperszeletekkel díszítjük.

Hidegen: az alapanyagokat jéggel shakerben összerázzuk, majd old fashioned pohárba töltjük, tejszínhabbal, eperszeletekkel díszítjük.

Fogyasztható télen-nyáron, étkezések után.

St.Champagne

- 5 db friss eper

- 3 cl eperszirup (helyettesíthető eperszörppel)

- 4 cl narancslé

- 8 cl pezsgő (száraz)

- díszítés: narancsspirál, eperszeletek

Az alapanyagokat a pezsgő kivételével turmixgépben törtjéggel összeturmixoljuk, majd az elkészült italt pezsgőskehelybe töltjük, és a pezsgőt rátöltjük. Bárkanállal elkeverjük. Narancsspirállal vagy eperszeletekkel díszítjük.

Happy New Year Pécs

- 2 cl feketeszeder likőr

- 2 cl papaya szirup

- 1 cl Martini Rosato

- 6 cl száraz pezsgő

- díszítés: cirtomspirál

Az alapanyagokat a pezsgő kivételével keverőpohárban jéggel keverjük el, majd az italt töltsük pezsgőspohárba, és töltsük fel jéghideg száraz pezsgővel, díszítsük citromspirállal. Ezzel az itallal kívánok minden kedves olvasónak Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet! Több étteremben lesz zártkörű rendezvény, amelyre a törzsvendégek köréből toborozták a résztvevőket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!