Kultúra

2008.04.25. 13:46

Táncmaraton a pécsi iskolákban

Jön az első táncmaraton. Pécsett április 28. – május 1. között zajlik a nemzetközi ifjúsági találkozó és folkműhely, mely az EKF–Pécs2010 projekt felvezető évének hivatalos rendezvénye.

Mészáros B. Endre

Nem arról van szó, hogy pontban 42 kilométeren át ropják a lányok és a legények, de még csak arról sem, hogy estétől reggelig lobog a gatyaszár, és pörögnek a szoknyák. Bár utóbbi majdnem igaz. A táncmaraton célja egy olyan folklórrendezvény megvalósítása Pécsett, amely megismerteti a fiatalokkal a néptánc és a hozzá kötődő népművészeti ágak európai tradícióit, mi több, az érdeklődők rögvest ki is próbálhatják a lépésformákat.

A Lengyelországból, Törökországból és Vajdaságból érkező, valamint Baranya különféle nemzetiségi kultúráit képviselő együttesek iskolákban, kulturális intézményekben és a belvárosban tartott interaktív folkműhelyekben, valamint gálaesteken mutatják be repertoárjukat, számol be az újdonságról a főszervező, Molnár Péter, a Mecsek Táncegyüttes kétszeres Aranysarkantyús táncosa.

A táncmaraton első alkalommal kerül megrendezésre, és a programokba hét pécsi iskola is bekapcsolódik. Miután 2,5 millió forintos EKF támogatással jön létre a találkozó, így minden műsora ingyenes lesz. A meghívások is az EKF szellemiségét tükrözik. Bár törökföldről végül egyeztetési nehézségek miatt nem isztambuli, hanem antaliyai csapat érkezik, míg Lengyelországból a korábbi EKF-városból, Krakkóból hívtak fiatalokat, ám innen meg egy sziléziai tánccsoport jön hegyi pásztorkultúrával. Mellettük a Vajdaságból, a déli kulturális övezetből pedig Magyarkanizsáról várnak egy táncegyüttest.

Nem csak táncestekből áll majd a fesztivál (efféle rendezvényt ugyanis a nyári játékokon rendszeresen szerveznek), inkább az a cél, hogy minél többen minél aktívabban részt vegyenek a bemutatókon. Ennek megfelelően négy napon át a Nagy Lajos Gimnáziumtól a Szent Mór Iskolaközpontig folkműhelyekbe, interaktív táncházakba várják a diákokat. Itt félórás hangszeres, táncos bemutatóval indulnak az összejövetelek, majd közös tánc következik. Esténként pedig a Színház téren, a pécsi Ifjúsági Házban lesznek folkparádék. Az első nap a különböző pécsi nemzetiségi gyermek táncegyüttesek kapcsolódnak be, míg a Tánc Világnapján, április 29-én a legjobb pécsi táncegyüttesek társulnak a külföldiekhez. A magyarságot a Mecsek, a horvátokat a Tanac, a németséget a Leőwey képviseli, de egy roma csoport is színpadra áll.

A főszervező Molnár Péter sem csak a háttérből figyeli majd az eseményeket, a Mecsek színeiben ugyancsak szólót jár. A táncmaraton hagyományteremtő rendezvény, mely a Bordaltalálkozó mintájára hívja a továbbiakban a városba a nemzetközi hírű társaságokat, miközben bevonják a táncmozgalomba a pécsi, baranyai embereket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!