Kultúra

2011.03.20. 01:35

Tarrósy István: „belém költözött az Afrika-vírus”

A 2010-es EKF-cím egyik generálója volt, az ICWiP Nemzetközi Kultúrhét elképzelhetetlen nélküle. Tarrósy Istvánról van szó, aki egyébként a politikatudományok egyetemi adjunktusa – és Afrika-kutató.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Az ICWiP már fogalom Pécsett. Hogy került vele kapcsolatba?

– A Nemzetközi Kultúrhetet én találtam ki 1994-ben, amikor külügyi hallgatói önkormányzatos voltam az egyetemen.

– Büszke az EKF-es csúcstalálkozójukra?

– Főként a méretére, s hogy városi fesztivál lett, igazi világsztárral. Megjegyzem, a Goran Bregovic-estet a bama.hu-n a pécsiek az elmúlt esztendő legjobb koncertjének szavazták meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tarrósy Istvánból sugárzik az energia: számos, olykor egymástól eltérő területen is otthonosan mozog (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Komolyan gondolták első körben a U2 meghívását?

– Maximálisan. Máig megőriztem a levelezésünket Bonóék dublini és Los Angeles-i ügynökségével, és részletes számításaink vannak a pogányi reptérre tervezett koncertről. Egymilliárd forint közeli összeggel kalkuláltunk, aminek a négyötödét visszahozták volna a jegyek, a többit a szponzori bevételek. Sajnos a U2-nak nem tetszett a nyílt téri helyszín, inkább a zágrábi stadion jött be nekik.

– Vége a nagy eseménynek, kiszáll az ICWiP szervezői körből?

– Nem teljesen, sosem tudnám elhagyni a „gyermekem”. Ám új dimenziókban is próbálkozom, a nemzetközi tanulmányok pécsi nyári egyetemét szervezem külföldieknek.

– Mi érinti ebből a várost?

– Itt is lesznek kísérő kultúrprogramok és világhírű előadók, de utóbbiak főként a katedrán állnak.

– Hogyan kerül a képbe Afrika?

– Az ezredfordulón Tanzániában jártam, a földrészen ugyanis ott van egyedül ICWiP-szervezet. Első látásra szerelem lett belőle, belém költözött az „Afrika-vírus”.

– Miként lett ebből tudományos kutatás?

– Ilyen még nem volt az országban: Feketén-fehéren címmel kérdőívekkel keressük meg a velünk élő afrikai bevándorlókat – mintegy másfél ezren lehetnek –, hogyan látják ők az itteni helyzetüket. No meg a középiskolásokat, egyetemistákat, hogy mit gondolnak a bevándorlókról. Aztán kivisszük kontinentális színtérre is az adat- és véleménygyűjtést egy netes társasjáték formájában.

– Van élet az ICWiP-en túl?

– Most éppen azért indulok Bécsbe, hogy újabb kulturális jellegű egyetemi találkozót hozzak Pécsre. Ebben a rendező sajátos nemzeti játszóterén mozognak a résztvevők, és öt ország felváltva ad helyet a programnak.

Fizikusból politológus

Tarrósy István Budapesten született 1973-ban. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán fizikából, a Bölcsészettudományin angolból szerzett diplomát. Párhuzamosan politológiát is hallgatott, majd az angliai Leicesterben egy évig nemzetközi kapcsolatokat tanult. A PTE Bölcsészettudományi Kar politikatudományi tanszékének adjunktusa 2009-ben védte meg PhD doktoriját. Nős, két fia van, Áron hat-, Iván négyesztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!