Kultúra

2012.10.17. 17:38

Tolmácsként is érti a színház nyelvét

Jánosi Olga színésznő együtt játszott Pécsett többek mellett Kézdy Györggyel, Haumann Péterrel, Vári Évával, Péter Gizivel, Bálint Andrással és Sólyom Katalinnal is. Aztán színházi tolmácsként szerzett nemzetközi hírnevet az orosz származású, Szerbiában születő, Dubrovnikban felnövő, Budapesten színművészetire járó hölgy.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Minek vallja magát: orosz, szerb, üzbég, horvát vagy magyar nemzetiségű?

– Oroszul álmodom, de magyarul fogalmazom meg, hogy miről szólt az álom. Mert hihetetlenül tömör a magyar: egy-egy kifejezése három-négy orosz mondatot képes összefogni. A dalmát tengerparthoz pedig azért kötődöm, mert ott töltöttem a fiatalságom.

– Hol áll a sorban Pécs?

– Voltam színésznő Dubrovnikban, Szolnokon, Taskentben és Pécsett, de itt dőlt el, hogy váltanom kell az „oroszos” beszédem miatt. A város viszont valami csoda, nyolc évet éltem itt, s apám mindig azt mondta, bolond vagy, ha elmész innen, hiszen horvátok és magyarok között egyszerre élhetsz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „A hatvanas évek óta Pécs igazi világváros lett” – Jánosi Olga
[/caption]

– Hogyan látja: nagyon megváltozott a város a hatvanas évekhez képest?

– Igazi világváros lett. Minden utca, minden ház emléket ébreszt bennem, mindemellett annyira elgyönyörködtem most benne, hogy képes voltam eltévedni.

– Tolmácsként elkalauzolta hazánkban a legnagyobb orosz legendákat. Ljubimovot, a Taganka Színház alapítóját, Tabakovot, a Háború és béke és még vagy féltucatnyi híres film főszereplőjét. Milyen emberek voltak?

– Tabakov bűbájos, derűs, Ljubimov határozott, kemény, akit mindig csak profilból láttam, és állandóan intézkedett. Ő jegyezte meg azt is, nem azért vagyok jó tolmács, mert perfektül beszélek oroszul, hanem mert értem a színház nyelvét.


Az élete kész regény

Jánosi Olga 1930-ban született a szerbiai Pancsován. Dubrovnikban érettségizett, Budapesten járt színművészetire. Volt színésznő Taskentben, Szolnokon, Pécsett, majd tolmácsként dolgozott. Első férje Upor Péter színész volt, fél évszázada Márk László operaénekes a társa. Első házasságából van egy fia, Péter. Élettörténete most jelent meg.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!